Nagyboldogasszony napi templomszentelés
Közélet

Nagyboldogasszony napi templomszentelés

Pénteken ünnepelte a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálának és mennybevételének ünnepét. Ezen a napon szentelte újra az elmúlt hónapokban kívülről teljesen felújított kiskunhalasi, alsóvárosi római katolikus templomot Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek.

Az ünnep alkalmából Bábel Balázs Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke mutatott be ünnepi szentmisét a megújult templomban. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus röviddel halála után föltámasztotta „és magához emelte a mennyei dicsőségbe" édesanyja, Mária holttestét. A mai katolikusok augusztus 15-én ünneplik Mária mennybemenetelét, mi magyarok azonban jórészt ősi istenasszonyunkra, a Nagyboldogasszonyra emlékezünk.

Nagyboldogasszony napja karácsony és újév mellett a harmadik olyan, úgynevezett parancsolt ünnep Magyarországon, amelyen a hitüket gyakorló katolikusoknak az egyház előírja a részvételt a szentmisén, akkor is, ha nem vasárnapra esik az ünnep. Az ünnepet Szent István király is megtartotta és fontosnak tekintette. Ezt jelzi az is, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak.

A kiskunhalasi katolikus hívek számára Nagyboldogasszony napja idén további ünneplésre adott lehetőséget. Mostanra készült el a templom külső felújítása, amely közel 100 millió forintból valósult meg.A költségeket a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye, a helyi plébániahivatal biztosította és jelentős hozzájárulással a halasi hívek, valamint támogató cégek adományaiból valósult meg.

A templom épülete kívülről teljesen megújult. Újra szigetelték a falakat, új burkolatot kapott a homlokzat teljes felülete, de megújult a templomot körülvevő környezet is. Új lépcső épült, hozzá minden irányból akadálymentes feljárók. Díszvilágítást is kapott a templom és a környezetbe illő díszes külső lámpatesteket szereltek fel. A munkálatokból még hátra van a templomkert és a benne lévő Szentháromság szoborcsoport felújítása, valamint a templom előtti járdaszakasz felújítása, amely az elkövetkező hetekben történik majd meg. (További képek a http://www.halasmedia.hu/index.php/online-hirek/koezelet/kepriport/12877-templomavatas kattintva láthatóak.)                                                                       

 Kép-szöveg: Pozsgai Ákos