Választás: jönnek az értesítők
Közélet

Választás: jönnek az értesítők

Megkezdődtek az előkészületei az október 12-re kitűzött önkormányzati képviselői- és polgármester választásnak, valamint ezen a napon lesz a nemzetiségi szavazás is. A választási értesítőket hamarosan kézbesítik.

 
A küldeményeket augusztus 25-ig kell mindenkinek megkapnia. Ezek például arról adnak tájékoztatást, hogy kinek hol kell majd szavaznia – tudtuk meg Dr. Ferenczi Máriától, a Halasi Választási Iroda vezetőjétől. A választáson indulni szándékozó jelölteknek először ajánlásokat kell gyűjteniük.
 
A központi névjegyzék adatai alapján a jegyzők augusztus 18-án állapítják meg, hogy az egyes szavazókerületekben mennyi ajánlást kell összegyűjteni a jelöltséghez. A gyűjtőíveket augusztus 25-től lehet átvenni, így innentől indul majd az aláírásgyűjtés. Egy választópolgár több ajánlást is adhat, de csak olyan jelöltekre, akik az adott körzetben indulnak.
 
Bővülhet a nemzetiségi önkormányzatok száma. Halason eddig német és cigány nemzetiségi önkormányzatok működtek. A 2011-es népszámlálási adatok alapján szerb és horvát önkormányzat alakítására is lehetőség nyílhat. A nemzetiségi választáson csak azok vehetnek részt és azok szavazhatnak, akik ezt külön kérik.
 
A regisztráció már folyamatban van. A korábban megküldött nyomtatványokon lehet beadni a kérelmet, de az internetről is letölthető a nyomtatvány, illetve a városházán működő választási irodán is tudnak segíteni. A nemzetiségi névjegyzékbe vételt szeptember 26-ig lehet kérni a valasztas.hu oldalon, levélben vagy személyesen a helyi választási irodában.
 
Szöveg-fotó: Fehér Erika