Büntető feljelentést tett a Csipke Közalapítvány

Ezzel a címmel juttatott el szerkesztőségünkhöz egy sajtóközleményt a Halasi Csipke Közalapítvány Felügyelő Bizottsága, melyet most teljes terjedelmében közlünk.

 
"A Halasi Csipke Közalapítvány Szervezeti és Működési Szabályzata szerint „ a Felügyelő Bizottság köteles a Közalapítvány működését, az ügyek teljes körét átfogóan ellenőrizni.
 
A Felügyelő Bizottság ezért 2013. dec. 21-én egy napos , szúrópróba szerű ellenőrzést végzett a Közalapítványnál. Jelentését 2014. jan. 27-re készítette el, amely hét gazdasági folyamatban kifogást emelt. Majd amiatt, hogy egy rövid vizsgálat ennyi gazdálkodási hiányosságot talált, a Felügyelő Bizottság úgy döntött, hogy átvilágítja az utolsó öt év gazdálkodását. Vizsgálatának eredményét 2014. júl. 28-án kelt jelentésében összegezte. A vizsgálati jelentés tíz pontban taglalja a feltárt hiányosságokat. Legsúlyosabb a csipke készlet több milliós, tételesen megállapított leltárhiánya. Ez korábban sem a könyvvizsgálói, sem a kuratórium elnöki szúrópróba szerű ellenőrzéseknél nem derült ki, mert átfogó, tételes leltár ellenőrzés eddig nem volt.
 
A Felügyelő Bizottság megítélése szerint - amit független szakértők is megerősítenek- fölmerül a hűtlen és hanyag kezelés, a számviteli rend megsértése,  költségvetési csalás gyanúja. A Felügyelő Bizottságnak hivatali kötelessége a feltárt súlyos hiányosságok tisztázása érdekében eljárni.

Tekintettel arra, hogy a Felügyelő Bizottság 2014. július 28-ai vizsgálati jelentését a kuratórium 2014. márciusában lemondott, de még ügyvezető elnökként működő elnöke sem személyesen, sem tértivevényes levélként nem volt hajlandó átvenni, és azt a kuratórium elé terjeszteni, a Felügyelő Bizottság a fenti jelentésekben foglalt ügyek tisztázása érdekében,  saját hatáskörben  büntető feljelentést tett ismeretlen tettes(ek) ellen.

Kiskunhalas, 2014. augusztus 28.

Halasi Csipke Közalapítvány Felügyelő Bizottsága"