Megnyitották a Szilády 350. tanévét
Közélet

Megnyitották a Szilády 350. tanévét

Istentisztelettel kezdődött az új tanév a halasi református gimnáziumban, amelyet Bödecs Pál lelkész tartott a nagytemplomban. – Boldog újévet kívánok az iskolapolgároknak, új izgalmas tanév kezdődik – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma tanévnyitó ünnepségének résztvevőit Varga Judit igazgatónő, aki megnyitotta az intézmény 350. tanévét.

 
A gimnázium igazgatónője köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy nagyon kevés azon intézmények száma hazánkban, amely ennyi ideje működik, mint a halasi református gimnázium. – Ezért tisztelettel és hálával kell emlékezni az alapítókra, és a mindenkori halasi református presbitériumra, hiszen az ő akaratuk, kitartásuk, szívós küzdelmük nélkül megszűnt volna a gyermekek tanítása a városban – mondta köszöntőjében Varga Judit.
 
Református iskolaként intézményükben, a más iskolákban is szokásos oktatási és nevelési feladatokon, célokon túl szándékuk és vágyuk, az is, hogy megismertessék a diákjaikkal isten jelenlétét, segítségét a hozzánk való jóságát. Amint az iskola pedagógiai programjában is benne szerepel a spirituális kompetencia fejlesztése, ezt szolgálják a hétfői áhítatok, az ünnepi istentiszteletek, a hittanórák, a csendes napok, valamint az iskolalelkész jelenléte az iskola mindennapjaiban.
 
A jeles évforduló alkalmából egy albumot jelentetett meg a református egyház a Kiskunhalasi Református Gimnázium 350 éve címmel. Ebben a könyvben örökítették meg az iskola történte fontosabb dátumait, történéseit, olvasható benne többek között az összes, a Sziládyban végzett diák neve, és összefoglaló az iskola mai életéről.
 
Varga Judit szólt az iskolában a nyári szünet ideje alatt megvalósult fejlesztésekről. A szokásos festési és állagmegóvási munkálatok mellett, megújulóban van a Szilády sportudvara, és épül a természettudományos laboratórium is. A folyamatban lévő építkezési munkálatok miatt, több figyelmet és türelmet kért a diákoktól az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy két energetikai pályázatuk is sikeres volt, ennek köszönhetően a szünidő alatt elkészült a kollégiumi épületszárny szigetelése és a gimnázium napelemes rendszert kapott. A közösségi szolgálat segítését szolgáló pályázatuk is sikeres volt, ennek köszönhetően 30 kerékpár áll a diákok rendelkezésére, amelyeket az iskolai órák, programok alkalmával lehet majd használni.
 
Az új tanévről szólva Varga Judit elmondta azt is, hogy az iskola iránt továbbra is nagy az érdeklődés, három új osztály indult 81 diákkal, akik a gólyatáborban már megkezdték az ismerkedést az új iskolájukkal. Nyolc új tanár is érkezett a református gimnáziumba, akik már itt kezdik a 2014/15-ös tanévet.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1391|limitstart=0|limitcount=0}