Helyreállítják a régi sírköveket
Közélet

Helyreállítják a régi sírköveket

Újabb állomásához érkezett a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület sírgondozó tevékenysége. A régi, elhanyagolt állapotban lévő katonai sírhelyek után a megrongált, eldöntött, felborított sírkövek helyreállítását kezdte meg a szervezet az elmúlt napokban a kiskunhalasi régi református temetőben.

Közel 15 hányattatott sorsú sírkő, obeliszk kerül vissza a helyére ezekben a napokban sírkőfaragó szakemberek segítségével – mondta el érdeklődésünkre Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke. Több szakaszban folytatódnak az őszi munkálatok, a cél, hogy minél több síremléket méltóképpen helyreállítsanak, ezzel is emlékezve az elhunyt ősökre. – Minden sír fontos, így nem csak a híres vagy jelentős emberek nyughelyeit, hanem minden megrongált emlékhelyet rendbe kíván hozni a Pásztortűz Egyesület csapata – hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Első körben Vas Molnár, Péter, Baracskai, Berki, Györe, Szalai, Bacsó, Babó, Dózsa és más halasi családok eldöntött sírkövei kerültek vissza eredeti helyeikre.

sirrend02

A kiskunhalasi öreg temetőbe 1778. március 19-én temették az első halottat. A régi református temetőben számtalan értékes síremlékek, képzőművészeti alkotások, sírfeliratok, a város nagyjainak sírjai: kiskun kapitányok, fő bírák, tisztségviselők, 48-as katonák, polgármesterek, református lelkészek, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, írók, a református gimnázium tanárainak sírhelye található.

Az Országos Műemléki Felügyelőség 1979. augusztus 21-én a megmaradt temető teljes területét műemlékileg védetté nyilvánította, a benne található értékek megóvása céljából. Tekintettel arra, hogy az érintett építmény építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős értéket képvisel és hatásos védelme szükséges. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság 2001. július 4-én a Nemzeti Sírkert részévé minősítette a temetőt.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos