Pusztulnak a patkányok
Közélet

Pusztulnak a patkányok

Már több száz patkány elpusztult a Sáros és Polgár utcák rágcsálóinvázióban érintett ingatlanjain. A csalétkek elhelyezésére szolgáló ládákat kint hagyták a lakosságnál, így aki akarja, méreggel után tudja tölteni a csapdákat. A környékről az önkormányzat eddig 5 konténernyi szemetet szállíttatott el, de volt kaszálás és ároktisztítás is.

- Máig összesen mintegy 3-400 patkány pusztult el május óta, mióta a Sáros és a Polgár utcák érintett ingatlanjaira kitették a méreggel ellátott patkányetető ládákat – kaptuk a tájékoztatást Matos Andrea városi főkertésztől. A halasi önkormányzat intézkedett miután tarthatatlanná vált a helyzet a sok rágcsáló miatt. Tavasszal már voltak olyan házak ahová bejártak a patkányok és féltek a gyerekek. - A nyár folyamán az irtás miatt sokat változott a helyzet, de még így is maradtak rágcsálók, az, hogy ismét elszaporodnak-e a lakókon múlik – fűzte hozzá a főkertész.

Mintegy 80-90 darab patkányetető ládát kint hagytak a lakosságnál. Így ezeket továbbra is tudják használni. A gazdaboltokban lehet olyan patkánymérget vásárolni, amivel maguk a lakók is meg tudják tölteni a dobozokat.

A Sáros és a Polgár utcák lakói a patkánycsapdák mellé hasznos tanácsokat is kaptak a szakemberektől. Például felhívtáka figyelmüket arra, hogy az ételmaradékokat ne öntsék ki az udvarra és az állatok takarmányait se hagyják elől.

Az érintett területről az önkormányzat eddig 5 konténernyi szemetet szállíttatott el, a maradékról a rendelkezésre álló források függvényében tudnak gondoskodni. illetve a Városgazda Zrt és közfoglalkoztatottak segítségével kitisztították az árkokat is. A szemétgyűjtésben az érintett lakók is részt vettek, a zsákokat a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat biztosította.

A patkányinvázióban érintett lakók még a csalétkek kihelyezésekor azt ígérték, hogy most már nagyobb gondot fordítanak a tisztaságra, hogy még egyszer ne alakuljanak ki ilyen elképesztő állapotok.

Kevesebb szó esett róla, de a Hunyadi utcában és az Átlós úton is volt pár ingatlannál probléma a patkányokkal, de ezekre a helyekre is tettek ki méreggel feltöltött patkányetető ládákat.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos