Főegyházmegyei tanévnyitó
Közélet

Főegyházmegyei tanévnyitó

„ A szülők életpéldája a legfontosabb” - Jánoshalmán nyitotta meg az új tanévet a kalocsai érsek. Nem csak iskolatáskát és az új tanulók nyakkendőjét áldották meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye tanévnyitóján, Jánoshalmán, hanem egy emléktáblát is. Mindez azt mutatja, hogy a múltat nem lehet lezárni, mindig építkezni kell a kiváló példaképek által lefektetett alapokra.

 
A jánoshalmi Szent Anna templomban bemutatott érseki szentmise keretében nyitották meg a főegyházmegyéhez tartozó oktatási intézmények képviselői jelenlétében az új tanévet, amely egyben a helyi katolikus általános iskola és óvoda tanévnyitó ünnepsége is volt. Dr. Bábel Balázs érsek szentbeszédében elmondta: a Jézust követőknek fel kell venni a keresztet. Jézus maga is keresztet hordozott a Golgotán, a mai keresztények a mindennapokban is kereszteket cipelnek, de maguk a diákok is felveszik a kereszteket a feleletek, dolgozatok képében, hogy tanulmányaikban előrehaladhassanak. Az érsek leszögezte, hogy Jézus a Szentlelket segítségül küldte el az apostoloknak.
tanevny1
És ahogyan egy kerékpározó sem jut el pusztán egy széllökés jóvoltából céljához, csupán a tekerésben segítheti a hátszél, ugyanígy nekünk is meg kell tudnunk oldani mindennapi feladatainkat, amelyben tudni kell a Szentlélek által és vele előrelépni. Az érsek szerint nem mindig az a jó, ha mindig mindent megadunk a gyermekeknek, sokkal célravezetőbb, ha segítjük őket feladataik elvégzésében. A szülőket arra az ígéretre emlékeztette, amelyet kereszteléskor tettek és arra biztatta őket, hogy hitoktatásban és az egyházi oktatásban-nevelésben való részvétel mellett a gyermekeknek jó életpéldát is mutassanak, hiszen ez az egyik legfontosabb.

A pedagógusokhoz szólva jelezte, hogy mindazok, akik igazságra oktatnak sokakat, ragyognak majd, mint a csillagok. Küldetésnek és hivatásnak tartja, hogy a pedagógusok ne csak tanítsanak, hanem valódi oktató és nevelő munkát végezzenek, amely során párhuzamosan ott kell lennie az emberségnek és a kitartásnak is, valamint a maradandó lelki értékeknek.
tanevny2
A szentmisét követően Horváthné Sörös Anita igazgatónő tanévnyitó beszédében külön köszöntötte az új diákokat és munkatársakat, valamint a város újonnan kinevezett plébánosát, Menyhárt Sándor atyát, aki lelki vezetőként járul hozzá szolgálata mellett az iskolai tanév munkájához.

Az intézményvezető köszönetet mondott a fenntartó érseknek, hiszen folyamatosan nagy odafigyelést tapasztalnak az iskolában részéről, melynek köszönhetően idén nyáron is gyarapodhattak a tárgyi feltételek. Napelemek telepítésére kerülhetett sor egy KEOP pályázat keretében és ezzel párhuzamosan többek között tetőszigetelés is megvalósult.
tanevnyi3
Mindezek és a tanulók biztonságos, környezetkímélő és esztétikus feltételek között növekedéséhez és neveléséhez hozzájáruló munkálatok összértéke mintegy 45 millió forint. Így lehet az új tanév is sikeres a közös munkálkodásban és előrehaladásban. A tanévnyitó Tajdina József egykori iskolaalapító plébános emléktáblájának megáldásával zárult.
Kép-szöveg: Kuris László