Testvérvárosi találkozó
Közélet

Testvérvárosi találkozó

Öt ország részvételével rendeznek Testvérvárosi Találkozót Kiskunhalason, szeptember 11 és szeptember 16 között. A részletekről Juhász Gábor külkapcsolati referenst kérdeztük.

 
- Egy Uniós projektnek köszönhető a Testvérvárosi Találkozó, mely a „Közös Európai értékeink, közös Európai ügyeink” címet viseli. Csütörtök estétől egész hétfő reggelig zajlanak majd a közös programok, amelyből kiemelném a péntek délelőtti eseményt, melyen testvérvárosaink négy országból vesznek részt: Aizkraukle – Lettország; Kronach – Németország; Magyarkanizsa – Szerbia, Vajdaság; Sepsiszentgyörgy – Románia – Erdély, Háromszék és Kiskunhalas.

Projekt hosszú távú célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás kultúráját, kulturális –épített –táji értékeit, a kulturális turizmus lehetőségeit. Közösen alakítsanak ki olyan aktív európai polgári tudatot, melyben az uniós intézmények működése, az európai értékek – közösségi bevonódás, önkéntesség, környezettudat – erősen dominálnak.
 
Cél, hogy saját identitásuk tudatosítása és a résztvevőknek való megmutatása mellett az európai intézményrendszerrel is meg tudjanak ismerkedni. Ezáltal növekszik Európa-tudatuk, fontosabbnak tartják az EU-parlamenti választásokat, aminek köszönhetően aktivitásuk a következő választásoknál fokozódik, s addig is aktívan tájékozódnak az európai parlament működéséről, annak fontosságáról.
 
Hazatérve elmesélik élményeiket, amit mások számára is elérhetővé, megismerhetővé tesznek. Elmondják, hogy mit tapasztaltak az önkéntességről, hogyan működik ez más országokban, aminek hatására fokozódik a helyi társadalmakban az önkéntesség, s az uniós intézmények működése iránti érdeklődés is.
 
Természetesen Kiskunhalas, mint vendéglátó város jó házigazda módjára gondoskodik a delegációk színes programjairól. Vendégeink megismerkedhetnek a csipkekészítés technikáival, ellátogatnak a múzeumba és a város több nevezetességéhez is.
Vadkerti Mónika