Szűrik az internetet
Közélet

Szűrik az internetet

Mostantól felnőtt és erőszakos tartalmat csak felnőttek nézhetnek a köznevelési intézményekben és a könyvtárakban. Ez év szeptember elsejétől törvény írja elő, hogy a nevelési intézményeknek és a könyvtáraknak gondoskodniuk kell a weboldalak szűréséről azokon a számítógépeken melyekhez kiskorúak is hozzáférnek.

A cél az, hogy a fiatalok ne találkozzanak olyan tartalmakkal, amik károsak lehetnek a lelki és értelmi fejlődésükre. A halasi könyvtárban is fontosnak tartják ezt, így itt már évekkel korábban gondoskodtak a nem gyerekeknek való oldalak letiltásáról, sőt a könyvtárosok is gyakran oda pillantanak a fiatalok által használt monitorokra.

A jogszabály az erőszakot és a szexualitást naturálisan ábrázoló tartalom szűrését határozza meg, de az intézmények korlátozhatják például a rasszizmussal, a szerencsejátékokkal, a drogokkal vagy a dohányzással kapcsolatos tartalmakat is.

Ahogy elkezdődött a tanév a könyvtárban is egyre több a látogató – kaptuk a tájékoztatást Erhardt Györgyi igazgatótól. Mint mondta: a fiatalok olvasási kedvét könyvtári órákkal is próbálják erősíteni. Noha a gyerekek többsége sok időt tölt a számítógépek, laptopok, tabletek és okos telefonok mellett, a könyvtárosok úgy látják a gépek azért még nem szorították ki a fiatalok életéből a könyveket.

Szöveg-fotó: Fehér Erika