Szigetelésre vár a domb
Közélet

Szigetelésre vár a domb

Az elmúlt hónapok során Halas legmagasabb földrajzi pontját, egy körülbelül 15 méteres dombot alakítottak ki a kivitelezők a Jókai utcai egykori szeméttelep helyén a tovább már nem bomló, földszerű hulladékból. Ahogy az időjárás engedi, megkezdik a domb szigetelését is.

Gyovai István polgármester, valamint a kivitelezést végző Pentavia Kft, és a Bácska Mérnöki Kft. vezetői a héten bejárást tartottak a területen. A kivitelezők tájékoztatása szerint a munkák java részét, mintegy 70 százalékát már elvégezték, ám a csapadékos időjárás miatt nem tudtak olyan ütemben haladni, mint azt előzetesen tervezték. Ettől függetlenül jövő májusra elkészül a terület kármentesítése és rendezése.

A szigetelőanyag már a domb aljában vár a felhelyezésre. Amit az időjárás engedi ez lesz a következő munkafázis, amit elvégeznek. Közben folyamatban van a víztisztítás is. A domb a szigetelő réteg után egy méternyi vastagságú földborítást kap és utána már csak a növényesítés lesz hátra. Ezt követően a szennyezőanyagoktól megtisztított területet visszaveszi majd a természet.

jokka 01

- A városnak ez a legnagyobb kármentesítési programja, melynek során 30 év szemetét számolják fel, a munkálatok végére pedig egy új szabadidős területet kap a város – nyilatkozta Gyovai István polgármester. Pár év múlva, a roskadási idő után, akár még kilátó is épülhet a domb tetején. Sokan viszont már a szánkózási lehetőséget várják.

A KEOP-2.4.0/B/2F/10-11-2012-0001 „Kiskunhalas, Jókai utcai települési szilárd hulladéklerakó, mint szennyező forrás, és a lerakó által okozott szennyezés megszüntetése” elnevezésű programra Kiskunhalas önkormányzata 1.550.803.226 forint, száz százalékos intenzitású támogatást kapott. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos