Nehéz helyzetben a kerekesszékesek
Közélet

Nehéz helyzetben a kerekesszékesek

– Volt, hogy úgy kaptam el a gyereket mielőtt kiesett volna a kocsiból – mondja Pálinkás Anna, egy fiatal kerekesszékes lány, Rebeka édesanyja. Tudják, hogy nem lehet egyik napról a másikra megoldani a problémákat, de legalább szeretnék rá felhívni a figyelmet.

 
Nap, mint nap megküzdenek a járdákkal a kerekesszékkel közlekedők, de a babakocsit toló anyukák is hasonló problémákkal szembesülnek. Halason még mindég sok a hiányzó vagy rossz állapotban lévő járda, a jó állapotú járdáknál pedig a keresztben futó vízelvezetőkben akadnak el a kerekek.

Több üzletbe és intézménybe sem lehet bejutni kerekesszékkel, igaz a boltosok többsége segítőkész és segítenek beemelni a kocsit – mondja Dudás Tibor Rebeka gondozója, de az útpadkák és a rosszul parkoló járművek is feladják a leckét. Tibor hozzáfűzte, hogy neki még könnyű a dolga, mert Rebekának nem nagy a súlya és így könnyebb a kocsit emelgetni, de egy testesebb kerekes székessel már sokkal nehezebb lenne.

Régen alig törődtek az akadálymentesítéssel, ma viszont már az előírások is megkövetelik ezt – mondja Tóth Péter városi főépítész. Pár éve Halas központjában több helyen is kialakítottak akadálymentes átjárókat, ma már több iskolában van lift és a városháza épülete is kap egyet. A város főépítésze úgy látja, a szándék megvan az önkormányzat és a vállalkozók részéről is, de több anyagi forrással sokkal gyorsabban haladna Halas akadálymentesítése.

Rebeka azt kéri, néha gondoljanak a kerekesszékbe kényszerülőkre, és aki valamint is tehet az ügyben az cselekedjen, például nézze meg otthon a járdáját, hátha egy kicsit simábbá lehetne tenni.

Fehér Erika