Gripenek gyakorlatoznak Halas felett
Közélet

Gripenek gyakorlatoznak Halas felett

Korábban szinte mindennaposak voltak a város felett elhúzó vadászgépek, néhány éve azonban csak elvétve lehet látni őket. Az elmúlt napokban azonban újra feltűntek a város felett az égbolton. A MH Összhaderőnemi Parancsnoksága által szervezett és irányított „Közös Fellépés 2014” gyakorlat zajlik egészen november közepéig Kiskunhalas térségében. Most nyílik először lehetőség a Gripen vadászgépek valamennyi képességének alkalmazására.

A kecskeméti vadászpilóták a szárazföldi csapatokkal történő együttműködést gyakorolják. Mint ismeretes, éppen ezekben a napokban zajlik a Várpalota melletti kőröshegyi lőtéren egy amerikai-magyar hadgyakorlat. A két ország katonái azt gyakorolják együtt, mi a teendő egy a szövetséget ért külső támadás esetén. A Közös fellépés 2014 nevű hadgyakorlat-sorozatnak az orosz-ukrán határon történtek adtak nagy jelentőséget.

Feladatonkénti váltásban, a kecskeméti repülőbázis húsz vadászpilótája vesz részt a Közös Fellépés 2014 gyakorlaton. A Honvédelem.hu, információi szerint a szárazföldi csapatokkal történő együttműködés keretében a JAS−39 hajózóállomány levegő-föld gépágyúlövészetet és közvetlen légi támogatást hajt végre. Feladatuk a szárazföldi csapatok támogatása harchelyzetben, illetve az együttműködés gyakorlása az Előretolt Repülésirányító Csoporttal (ERICS), valamint szimulált és valós fegyverzettel végrehajtott földi célok támadásának gyakorlása.

grippenes 11

A feladatokat áttelepülés nélkül, saját bázisukról, Kecskemétről felszállva hajtják végre, a gyakorlat parancsnokságával összekötő révén tartják a kapcsolatot. A Gripenek minden alkalommal géppárban repülnek a lőtér légterében, a levegő-föld éleslövészetek alkalmával 27 milliméteres PELE gépágyúlőszert és Litening III célmegjelölő konténert használnak.

A fentiekkel párhuzamosan természetesen az éves kiképzési tervben rögzített feladataikat is végre kell hajtaniuk: célrepüléseket végeznek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred részére, és folyamatos a Svédországból hazaérkezett pilóták felkészítése is a fegyveres légvédelmi készültségi szolgálat ellátására

MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis rendeltetése többek között Magyarország és a NATO-szövetségesei légterének, területének és csapatainak oltalmazása, sérthetetlenségének biztosítása, együttműködésben a NATO és a magyar légierő kijelölt egységeivel.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos
(képeink a gépek Magyarországra érkezésekor készültek)

{phocagallery view=category|categoryid=1410|limitstart=0|limitcount=0}