Nyíltan a cukorbetegségről
Közélet

Nyíltan a cukorbetegségről

Tudományos előadásra, majd utána nyílt, klubfoglalkozásra és lakossági fórumra várják az érdeklődőket a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház munkatársai október 30-án.

A cukorbetegségben szenvedők száma világszerte – így Magyarországon is – gyorsan emelkedik. A 2004-es adatok alapján mintegy félmillió diabeteszes beteg él hazánkban, de a kezelt páciensek számának többszöröse lehet a fel nem ismert cukorbetegség. Egyes adatok szerint a férfiak között Észak-Magyarországon, a nőknél Dél-Dunántúlon legmagasabb az e kórban szenvedők száma. Legalacsonyabb százalékos megbetegedést a férfiaknál Nyugat-Dunántúlon, a nőknél Dél-Alföldön regisztráltak.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Tudományos Bizottsága és a Halasi Egészségfejlesztési Iroda (HEFI) tudományos ülés tart 2014. október 30-án, délután 3 órakor Kiskunhalason, a Csipke Hotel konferenciatermében, majd diabeteses klubfoglalkozásra, valamint kötetlen beszélgetésre, fogadásra hívja az érdeklődőket. A neves előadók prezentációit, illetve a cégbemutatókat követően a Kiskunhalasi Diabeteses Beteg Klub nyilvános foglalkozást tart betegek, klubtagok, leendő klubtagok és bármely érdeklődő számára.
(Munkatársunktól)