Az '56-os mártírokra emlékeztek
Közélet

Az '56-os mártírokra emlékeztek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójáról emlékeztek Kiskunhalason is. Az országzászló felvonása után a városi filmszínházban tartott ünnepségen a korabeli eseményeket idézték fel a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium diákjai, majd a főtéri 56-os kopjafánál helyeztek el koszorúkat és virágokat a megemlékezés résztvevői.

 
A hideg, borongós időjárás ellenére délelőtt sokan részt vettek az országzászló emlékműnél az nemzeti zászló felvonásánál, amelyet a Himnusz hangjaira húztak fel a magasba. Az ünnepségen megjelentek a frissen a hivatalukba beiktatott város vezető közjogi méltóságai és az új képviselő-testület tagjai is.
 
megemlekezes-02

Az 1956-os forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye, amelyről sokáig tilos volt beszélni Magyarországon. 1956. október 23-án forradalom, majd szabadságharc bontakozott ki hazánkban a diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-11-én.

megemlekezes-03

– Október 23-a nem gyásznap. Október 23-a a nemzet feltámadásának ünnepe. Az a pillanat, amikor a halálra kínzás határáról a nemzet egyetlen ugrással a világtörténelem fényébe lép. A magyar alkotókészség legújabb kori csodáját ünnepeljük ezen a napon – mondta a filmszínházban tartott városi megemlékezésen ünnepi beszédében Kelemen András, a Magyar Nemzeti Fórum országos alelnöke, aki ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása, hatalmas károkat okozott a magyar nemzetnek. Az akkori, majd az azt követő közel négy évtizedes politika mérhetetlen rombolást végzett, amit tovább tetézett a lelkekben végzett pusztítás, amely ellehetetlenítette a közösségeket.

megemlekezes-04

A forradalom leverését követő évtizedekben Magyarországon tilos volt erről az időszakról beszélni, ellenforradalomnak bélyegezték. 1989 óta azonban a forradalom kitörésének napja, október 23. nemzeti ünnep Magyarországon. Most, a forradalom 58. évfordulóján méltósággal emlékeztek országszerte mindazokra, akik bátorságukkal hozzájárultak a magyar nép szabadságának kivívásához.

Kiskunhalason a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium tanulói elevenítették fel színvonalas előadásukkal az akkori eseményeket. A megemlékezés résztvevői az előadás után a Bethlen Gábor téren álló kétágú 56-os kopjafához vonultak át, ahol a végül koszorúkat, virágokat helyeztek el az 56-os események kiskunhalasi áldozatainak emlékművénél.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1427|limitstart=0|limitcount=0}