Koszorúzás Nagy Szeder István sírjánál (galéria)
Közélet

Koszorúzás Nagy Szeder István sírjánál (galéria)

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező városi ünnepséget követően többen felkeresték a halasi katolikus temetőt is, hogy tisztelegjenek Nagy Szeder István emléke előtt.  Pajor Kálmán mondott beszédet a síremléknél, majd koszorúk, virágok elhelyezésére került sor.

A katolikus temetőben nyugszik Nagy Szeder István, aki Halason meghatározó vezéralakja volt 1956-nak, a nevéhez fűződik a népszavazás, a halasi norma, ami nem csak Halas, hanem az ország történetébe is bekerült.  Már sok éve, hogy október 23-án Nagy Szeder István emléke előtt is leróják tiszteletüket az ünneplők. A síremléknél Pajor Kálmán az 56’-os Emlékbizottság elnöke mondott beszédet.  Pajor Kálmán úgy véli Nagy Szeder István élete és személyisége a mai kor emberének és a fiataloknak is jó példa lehet. – Megmutatta hogyan kell erős, szolidáris szervezetet, közösséget kovácsolni, erős vezetőnek lenni, gerincesen helyt állni, kiállni az igazért nehéz történelmi helyzetben is. Ezekre a tulajdonságokra a ma emberének is szüksége van – mondta Pajor Kálmán.

A Nagy Szeder István emléke előtt tisztelgők koszorúkat, virágokat helyeztek el a sírnál.  Pajor Kálmán pedig elmondta: szeretnék, ha lenne szándék és forrás egy 56-os emlékgyűjtemény, egy kutatóhely és egy emlékház kialakítására, illetve fenntartására Nagy Szeder István házában, így  az öröksége folyamatosan jelen lehetne a város életében.

Fotók: Anda Péter