Létezik-e család?
Közélet

Létezik-e család?

Dr. C. Molnár Emma egyetemi docens család szerepével és fontosságával foglalkozó előadásával folytatódott a Pásztortűz Egyesület Családbarát közgondolkodás sorozata szerdán.

 
A téma iránti érdeklődést és a rendezvény sikerét mutatja, hogy a városi könyvtár olvasóterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel.
 
- Az előadás címe magyarázatot igényel. A családról mindenki tudja, mi az, de nincs olyan: absztrakció, fogalom. A családnak tagjai vannak, azoknak pedig egymással viszonyuk. A pár pedig emberpárként létező dolog – fogalmazott a pszichológus. Amikor a családról gondolkodunk, nem szabad elfelejteni, hogy férfiről és nőről is gondolkodunk. Az anyuka nő, az apuka férfi, a gyerek meg kislány vagy kisfiú. A gyereket nem érdekli, hogy az anyuka és az apuka nőként és férfiként milyen viszonyban vannak egymással. Ha viszont zavar keletkezik ebben, konfliktus lesz.
cmolnarbe
A pszichológus fontosnak tartotta megjegyezni: az ember egy és oszthatatlan, nem kellene az érzetvilágokban tapicskolni. Az egyén egyediségének és közösségi kultúrába való illeszkedése dinamikus viszonyként kezelendő.

- A férfi lét védelmező, oltalmazó erő, a nő gondoskodó. Itt hozott erőről van szó, amit kap az illető, amivel bevonzza a világot – mondta.  – A mai kor embere eljutott oda, hogy éppen azt tagadja, amitől létrejön a család. A mai kor azt hirdeti: legyél autonóm, állj ki önmagadért! Pedig a felelősség azt jelenti, hogy felelős vagy azért, akivel osztozol az életben.A párkapcsolati szakértő szerint az egészséges tudat arról szól, hogy az ember önmagát tudja kontrollálni, a környezetét követni. A hatékonyságba pedig beletartozik a fejlődés akarása.

A Családbarát sorozat következő előadása november 27-én 17 órakor lesz a városi könyvtárban, a Pásztortűz Egyesület szervezésében. Dr. Belső Nóra pszichológus témája: Család, párkapcsolatok, depresszió.
Kép-szöveg: Pál László