Hálaadó mise a templomfelújításért
Közélet

Hálaadó mise a templomfelújításért

Az alsóvárosi római katolikus templom és templomtér felújításáért tartottak hálaadó szentmisét az elmúlt szombaton. Együtt miséztek a korábban Kiskunhalason szolgált papok, a templom megtelt hívekkel. Mintegy nyolcvanmillió forint egyházi és magánszemélyek támogatásából újult meg a templom kívülről valamint a körülötte lévő templomkert, az önkormányzat is ötmillió forinttal hozzájárult a templom előtti járdaszakasz felújításához.

A végéhez közeledik az alsóvárosi római katolikus templom és a hozzátartozó kert átfogó rekonstrukciója. Hamarosan elkészül az új sétány is, amelyhez mozgássérült feljáró is épült. Az évek óta tervezett beruházás részben a hívek több milliós adományából, felajánlásokból, részben pedig a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye támogatásából valósult meg.

A felújítás során teljesen új külső borítást kapott a templom homlokzata, szigetelték a falakat, új csapadékelvezető csatornarendszer épült. A régi, mára helyenként balesetveszélyessé vált téglaborítás helyett új antikolt térkővel rakták ki a templom körüli teret, a mozgássérültek számára akadálymentes feljáró is épült. Restaurálták a templomkertben lévő szobrokat is, néhányat új helyre tettek át, és szép, díszes világító oszlopokat helyeztek ki.

0 13

A halasi önkormányzat ötmillió forintot szavazott meg az alsóvárosi katolikus egyházközség plébánia hivatalának munkája támogatására, ezt a pénzt teljes egészében a közösségi ház, a plébánia hivatal, a templom és a templomkert előtt, közterületen húzódó, korábbi szintén balesetbeszélyessé vált járda újjáépítésére fordították.

Finta József érseki helynök, a hétvégi hálaadó szentmisén köszönetet mondott a híveknek, a fenntartó egyházmegyének és az összes felajánlónak, akik támogatták, segítették a felújítási munkálatokat. – Nem lehet kiirtani az emberekből azt a vágyat, hogy legyen olyan hely, amely kifejezetten az Isten imádásának, és az imádkozó közösség helyének fan szentelve.

0 22

Nem annyira az Istennek, sokkal inkább az embernek, az emberi közösségeknek van szüksége a templomra azért, hogy ilyen módon is kifejezzék a szeretetüket és hálánkat Isten iránt és kifejezzük az összetartozásunkat. A templom azonban elsősorban a közösség, maga az ember, akiben a szentlélek lakik – hangsúlyozta a plébános.

A hálaadó szentmisén részt vett Szűcs Csaba alpolgármester, több önkormányzati képviselő és jelen volt Gyovai István leköszönt polgármester is.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1433|limitstart=0|limitcount=0}