Halason is elindult a diplomamentő program
Közélet

Halason is elindult a diplomamentő program

Kiskunhalason 36 fő vesz részt abban a programban, amely ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosít azoknak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomájukat.

 
A városban németül és angolul tanulnak, és további 5 új képzés indul – hangzott el a Fidesz-KDNP önkormányzati frakció keddi sajtótájékoztatóján az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft adataira hivatkozva.
 
Kuris István képviselő hangsúlyozta: a program közvetlen célja az államvizsgával már rendelkező személyek nyelvvizsgára való felkészítése annak érdekében, hogy a képzés végén sikeres vizsgát tegyenek, és azt követően átvehessék diplomájukat.

A város előrehaladásához nélkülözhetetlennek nevezte Laskovicsné Terzics Edit képviselő az idegen nyelvet beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező képzett munkaerőt. A politikus emlékeztetett, hogy ma a felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók mintegy ötöde a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg diplomáját, ez az arány érvényes Kiskunhalasra is.

A diploma hiányában a felsőoktatásban töltött idő a fiatalok és felnőttek számára nem kamatoztatható a munkaerő-piacon, illetve a társadalom számára ennek költsége nem térül meg. Ezért a kormány már korábban elindította az államilag támogatott diplomamentő programot, amely a diploma átvételéhez szükséges eredményes nyelvvizsgához segíti hozzá a hallgatókat.
 
A támogatás közvetett célja, hogy a diploma megszerzését követően a célcsoport végzettségének megfelelő munkakörben helyezkedjen el – hangoztatta az önkormányzati képviselő.
Pozsgai Ákos