Hársfa hirdeti a 30. születésnapot
Közélet

Hársfa hirdeti a 30. születésnapot

Mindenki lapátolt. Péntek délután ezüst hársfát ültetett a Sóstó partján a méhészeti egyesület és a mézlovagok. Ez már a 15. örökbe fogadott fa a tónál. A tervek szerint egészen a kilátóig tart majd a fasor.

A Halas és Környéke Méhészeti Egyesület, valamint a Hunor Mézlovagrend alapításának 30. évfordulója alkalmából állítottak emléket. Az évfordulót idén több rendezvénnyel is megünnepelték a méhészek, innentől pedig egy ezüst hárs is hirdeti a három évtizednyi munkát.

A facsemete földbe helyezését kis ünnepség előzte meg. Dózsa Tamás Károly az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, volt vers a hársfákról, Farkas László erdőmérnök pedig sok érdekes információt adott beszédében a fákról és az ezüst hársról.

meheszfa 07

Az ünneplésbe egy kis szomorúság is vegyül. Gyenge gazdálkodási éven vannak túl a méhészek. A szeszélyes időjárás miatt a vártnál jóval kevesebb lett a méz. Sem az akác sem a vaddohány nem váltotta be a reményeket, egyedül a napraforgó hozta az eredményt. A méhek most már telelnek – a méhészek szerint ilyen szempontból már jöhetne a téliesebb idő.

A méhészek fája a 15. a sorban a Sóstó partján. Az ötletgazda szerint megkedvelték a halasiak a sóstói faültetési programot. Többen a születésnapjuk, míg mások egy-egy esemény kapcsán ültetnek fát. – A parton még legalább 15 fa ültetésére van lehetőség, a terv az, hogy egészen a kilátóig elérjen a fasor – nyilatkozta Savanya Szabolcs a Sóstó Fürdő üzemeltetője.

Szöveg-fotó: Fehér Erika