Leolvassák a kutyákat
Közélet

Leolvassák a kutyákat

A napokban chip leolvasó készüléket kaptak a halasi közterület felügyelők. Főként a reggeli és esti kutyasétáltatási időszakban fogják vele ellenőrizni, hogy az ebek el vannak-e látva egyedi azonosítóval.

A kutyákat 4 hónapos koruktól kötelező ellátni az egyedi azonosítókkal. A tapasztalatok eddig pozitívak, az ellenőrzött kutyákban volt chip – tudtuk meg Törőcsik Dávidtól az Önkormányzati Rendészet.vezetőjétől. Az azonosító a felelős gazdáknak is jó, mert volt már rá példa, hogy az elkóborolt ebeket a chip alapján tudták visszaadni a gazdájának. A kutyatartóktól azt kérik, segítsék a közterület felügyelők munkáját és működjenek együtt.

Nem csak leolvasni fogják a kutyákat, az adatok ellenőrzése is elkezdődik a jövő év elején. Minden ingatlanhoz elmennek ahonnan nem érkezett be adat az eb összeírás kapcsán., a mezőőrök pedig a külterületeken teszik meg ugyanezt. Háromévente van kötelező eb összeírás. A kitöltött adatlapokat idén május végéig kellett eljuttatni a polgármesteri hivatalba. Azoknak is kell nyilatkozatot adni, akiknek nincs kutyája. Aki eddig még nem nyilatkozott most még megteheti. Adatlapot lehet kérni a városháza portáján, illetve le lehet tölteni a www.kiskunhalas.hu internetes oldalról.

kutya 05

A lakosság a helyi adók csekkjeivel kapott ilyen adatlapokat. A 10 ezer kiküldött nyomtatványból eddig 8 ezret küldtek vissza. 4 ezren nyilatkoztak úgy,hogy van kutyájuk, 4 ezren pedig úgy, hogy nincs. A becslések szerint mintegy 1500 olyan eb lehet, amit még nem jelentettek be.

Azt kérik azok is töltsék ki az eb összeíró adatlapot, akiknek még nincs oltva vagy chipezve a kutyája. Ők kapnak egy méltányossági időt melyen belül pótolni kell ezt a mulasztást. A beérkezett nyilatkozatokból egy helyi adatbázist alakítanak ki, mely szintén azt segítheti, hogy az elveszett ebek és gazdáik minél hamarabb megtalálják egymást. Volt rá példa, hogy mire bejelentette a kétségbeesett gazda, hogy elveszett a házi kedvenc, addigra a kutyát megtalálták, beazonosították és a gazda már mehetett is érte.

Azok, akik a felszólítás ellenére sem chippezteik és oltatják be a kutyájukat, illetve nem teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettséget bírságra számíthatnak.

Szöveg-fotó: Fehér Erika