A szociális dolgozókat köszöntötték
Közélet

A szociális dolgozókat köszöntötték

A szociális dolgozókat köszöntötték Kiskunhalason, a Tiszti Klub dísztermében rendezett ünnepségen, ahol átadták az idei Gép Károlyné díjat is, és többen elismeréseket vehettek át. Közben az ágazatban dolgozók életkörülményeit javító intézkedéseket hirdetett a kormány, amely bérpótlékot, jövő nyártól pedig jelentősebb mértékű béremelést ígér a részükre.

A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központhoz tartozó összes szociális intézmény dolgozója és a települések vezetői együtt ünnepelték a szociális munkások világnapját. Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármester a város nevében köszöntötte a dolgozókat, az áldozatos munkájukért.

Az ágazatban dolgozók sokszor nehéz körülmények között, megfeszített munkát végeznek, elkötelezettséggel szolgálják a rájuk bízott embereket, akikről mások már lemondtak – emlékeztetett a város első embere, aki egy rögtönzött véleménynyilvánító szavazást követően bejelentette, hogy a jövőben, nem a városnapi ünnepségen, hanem a szociális dolgozók napján adják majd át a szakma elismeréseit.

szocnap 02

A Nyúl utcai szociális intézmény néhai igazgatójáról, az öt évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt, Gép Károlynéról elnevezett, a szociális dolgozóknak létrehozott Gép Károlyné díjat idén Ircsik Jánosné, a harkakötönyi idősek otthonának dolgozójának ítélték oda. Az elismerést Molnárné Gép Anikó, a díj névadójának lánya adta át a kitüntetettnek.

Az ünnepségen Nyilas Lászlótól a Halasi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központhoz igazgatójától munkatársi címet vehetett át Kónya Éva, tanácsosi címet Horváth Istvánné a kisszállási idősek otthonának vezetője, Kispál Istvánné helyettes vezető és Nemes Antalné, a HTKTSZSZK gazdasági vezetője.

A szociális ágazatban mára tarthatatlanná vált bérviszonyok rendezését ígéri az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a szaktárca közleményében az szociális területen dolgozók idei bérpótléknál jelentősebb mértékű béremelésről ír, amelyre jövő júliustól számíthatnak a dolgozók. 2016-ban pedig bevezetik az ágazatban dolgozók életpályarendszerét, és ekkor újabb béremelést kapnak az érintettek.

szocnap 08

A szaktárca közleménye szerint a jövő évi béremelés feltétele az, hogy addig sikerüljön kialakítani egy fenntartható szociális szolgáltatási rendszer koncepcióját. A kormányzati cél az, hogy hosszútávon fenntartható – és ennek garanciáit is tartalmazó – ellátási rendszer körvonalait kidolgozzák a következő hónapokban – álla a közleményben.

Helyszínen készített fotóinkat ITT tekintheti meg.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos