A képviselőségről tanulnak
Közélet

A képviselőségről tanulnak

Iskolapadba ülnek az új képviselő-testületek tagjai. A választást követően most először kell a képviselőknek egy kötelező oktatáson részt venni.

 
A halasi, a pirtói és harkakötönyi képviselők választhattak, hogy Bajára vagy Kecskemétre mennek oktatásra – tudtuk meg Ferenczi Máriától Kiskunhalas jegyzőjétől. Több időpont volt kijelölve az oktatásra, Halasról a legtöbben december 3-án és 9-én mennek. A foglalkozásokat a kormányhivatal szervezi.
 
Úgy tudni a képviselők már megkapták a tananyagot és a hozzá tartozó ellenőrző kérdéseket. Az új önkormányzati törvény írja elő a képviselőknek, hogy megválasztásuk után három hónapon belül vegyenek részt a kormányhivatalok által szervezett képzésen, ami majd segítséget nyújthat a képviselői munkájukhoz.
 
A Belügyminisztérium tájékoztatója szerint főként az önkormányzati törvény legfontosabb előírásaival ismertetik meg az érintetteket. A tananyagot a Belügyminisztérium állította össze ebben például a képviselő-testület és a bizottságok működése, a hivatalok és társulások, a képviselői jogok és kötelezettségek, valamint az önkormányzati feladatok és gazdálkodás szerepelnek. Az egynapos képzések teszttel zárulnak.
Szöveg: Fehér Erika
Kép: Jáger Levente