Szeretni és szeretve lenni
Közélet

Szeretni és szeretve lenni

A Pásztortűz Egyesület Családbarát-sorozatának csütörtöki előadása a korábbi alkalmaknál is több érdeklődőt vonzott a városi könyvtárba. A meghívott vendég ezúttal dr. Belső  Nóra pszichológus volt, aki szeretetről, szerelemről, a női és férfi szerepekről is beszélt.

 
Dr. Belső Nóra elárulta, nem először járt városunkban. Beszélt helyi kötődéséről, arról, amikor halasi háziorvosoknak tartott továbbképzést. Azután áttért az aktuális témára: Család, párkapcsolatok, depresszió. Csütörtöki előadását lelki oldalról indította. Elmondta, a lelki szükségletekhez hozzátartozik a bio-pszicho-szociális és spirituális egyensúly, a biztonságérzet, az alapszükségletek kielégítéséhez szükséges hátterek megléte – pár, munka – és lelki egészség.

– Napjainkban gyakran kielégítetlenül maradnak, ami szorongáshoz, alulmotiváltsághoz, depresszióhoz vezet – hívta fel a figyelmet. – Az ember szociális lény. Fontos, hogy szeretve legyen és szerethessen. A társainkkal való szociális együttműködéshez szükség van érzelmekre. Vesszük mások érzelmeit és adunk is – tette hozzá a pszichológus.
belsobe
Aki szeretett és volt szeretve, az tudja: élményszerű állapot, ha őszinte. Segítő, motiváló erő, mely segíti a létfenntartást.

– Az első szeretetélményünk az édesanyánktól van. Az anyai szeretet a jó közérzet alapja. Megelégedettség, kötődés, biztonság, intimitás, nemi szerepek kialakulása fűződik hozzá. A személyiségfejlődés alapja. Minőségi módon szeretni a szüleinktől tanulunk. A szerelem pedig a lelki élet legnagyobb kalandja, ajándék – fogalmazott.

A továbbiakban tényeket ismertetett a jó házasságról, mely többek között csökkenti a stressz-hormonszintjét, és kiegyensúlyozottá teszi mindkét felet.

A Pásztortűz Egyesület következő rendezvénye december 18-án 17 órakor lesz. Dr. Tari Annamária pszichoterapeuta Család, párkapcsolatok, új generációk címmel tart előadást a városi könyvtárban, díjtalan belépés mellett.
Kép-szöveg: Pál László