Új csipkevarrók gyakorolnak
Közélet

Új csipkevarrók gyakorolnak

Régóta nem volt ilyen. Fiatalítanak a Csipkeházban. Két csipkevarró jelölt gyakorolja a kontúrozás alapjait. A napokban kezdték meg a tanulást. Az intézmény művészeti vezetője szerint mind a ketten tehetségesek. Az egyik új csipkevarró még csak 20 éves, míg társa azért számít különlegesnek, mert balkezes.

Két fiatal hölgy ismerkedik a csipkevarrással. Elsőként a kontúrozást tanulják, hiszen a Csipkeműhelyben most kontúrozókra van a legnagyobb szükség. Vancsik Ágota még csak 20 éves. Szegeden tanult irodavezetőnek. Pár éve még nem gondolta volna, hogy csipkevarró válhat belőle. Ágota az első Csipkeházban töltött napok után jól érzi magát, annak ellenére, hogy sok tűszúrást kaptak már az ujjai.

A másik új csipkevarró Hrk Erika is szorgalmasan gyakorolja a csipkevarrás alapmozdulatait. A kereskedelmi végzettségű 33 éves Erika igazi kuriózumnak számít a csipkevarrók között. Mivel balkezes neki speciális a feladata, de azt mondja, úgy érzi boldogulni fog. – Meg kell beszélnem a kezemmel, hogy a jobb kezem is használjam – mondja.

csipke2

A tanulókat Kardos Zsuzsanna művészeti vezető tanítja be. Mint mondja a csipkevarrás nem könnyű, de ügyesek a fiatalok. Jó szem, ügyes kéz, nagy kitartás és a monotónia tűrése kell ahhoz, hogy valaki csipkevarró legyen. Így nem mindenki alkalmas erre a szép, de nehéz szakmára.

(Az új csipkevarrókról és betanulásukról terveink szerint a heti Halasi Tükörben olvashatnak további részleteket.)

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos