Ezek történtek 2014 januárjában
Közélet

Ezek történtek 2014 januárjában

Visszatekintő sorozatunk első részében az idei január történéseiből szemezgetünk. Elevenítse fel velünk szilveszterig a 2014-es esztendő legérdekesebb, legnagyobb visszhangját kiváltó témáit!

 

Szalagavatóztak a sziládysok

Az idén 350 éves gimnázium tradícióihoz hű elegáns, mégis korszerű és fiatalos hangulatban rendezte meg a Szilády az idei szalagozó ünnepséget és bálat. A végzős református középiskolásokat elsőként Édes Árpád lelkész köszöntötte, aki a pusztán áthaladó nép bibliai megpróbáltatásaihoz, majd a hit próbájához és az Istentől kapott ajándékokkal való gazdagodáshoz hasonlította a fiatalok most múló iskolaéveit. 

Bödecs Pál kollégium- és egyházi vezető arra intette a végzősöket, hogy tanulmányaik és hivatásuk mellett a szellemi értékeket is szolgálják életükben, Varga Judit igazgató asszony pedig meleg szívű köszöntője után kért áldást és békességet a tanév végén elköszönőktől.

A délutáni szalagozó után este 7-től várta a szülőket, tanárokat a hagyományosan sodró hangulatú, színpompás szalagavatósok bálja. Az esten tiszteletét tette Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is. A végzősök nevében Hegyi Barbara kért szót. Az alapelemnek számító bécsi és angol keringők sorát ezúttal pikáns western, a kisdiákok néptánc-együttese, retrospektív atmoszférájú ABBA-összeállítás és egy rendkívül szellemesen koreografált charleston színesítette.

korbor

Felborult egy Opel

Az ittas vezetés gyanúja is felmerült annál a sofőrnél, akinek az Opelje az oldalára borult a kórház gazdasági bejáratától néhány méternyire. Utasa is volt, mindketten könnyebben sérültek. A helyszínen jól látható volt, hogy az Opel a Szilády Áron utcáról kanyarodott le, majd a Csónak utca sarkánál elvesztette a sofőr az uralmát a lóerők fölött, a padka pedig megborította az autót. A jármű végül a túloldali bokrok mellett, az oldalára fordulva állt meg.
 
A mentők nagyon közelről jöttek, és alig néhány méternyit vitték a két utast, akik az elsődleges adatok szerint könnyebben sérültek. A karjukat, fejüket fájlalták, kivizsgálásra kórházba kerültek. Felmerült az ittasság gyanúja is a sofőrnél, ennek tisztázása jelenleg is tart. A balesethez riasztották a halasi tűzoltókat is, akik áramtalanították a szerencsétlenül járt Opelt.

csipke

Hungarikum lett a csipkénk

Újabb elismerés a halasi csipkének: budapesti sajtótájékoztatón jelentette be Fazekas Sándor vidékfejesztési miniszter, hogy az iparművészeti remek bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Négy nemzeti kincs került a gyűjteménybe. A Kincsem parkban megtartott tájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta, a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a listát, amelyek a világ minden táján méltó módon jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A mostani bővítés során a halasi csipke mellett a Kürti Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-örlemény, a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés, pingálás került.

Összeállította: Szőri Attila