Újévi koncert polgármesteri köszöntővel (videó)
Közélet

Újévi koncert polgármesteri köszöntővel (videó)

Évtizedek óta hagyomány Kiskunhalason, hogy az újesztendő komolyzenei koncerttel és polgármesteri köszöntővel kezdődik a városi filmszínházban. Idén a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar és meghívott vendégművészek adtak nagysikerű koncertet. Fülöp Róbert polgármester újévi köszöntőjében elismerően szólt az elmúlt, jelentős változásokat eredményező évről, és biztató szavakkal beszélt az előttünk álló, ugyancsak komoly változásokat hozó esztendőről.

 
A polgármester újévi köszöntőjében hangsúlyozta: egy rendkívül összetett, eseménydús, városunk életében jelentős változásokat eredményező 2014-et tudhatunk magunk mögött, az év egy jelentős szakaszában a különböző politikai erők intenzív, talán már az egészséges mértéket meghaladó aktivitása mellett. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy „mindez összességében Kiskunhalas javát szolgálta akkor is, ha ezt a különböző politikai oldalak saját szemszögükből eltérően értékelik” – mondta a városvezető. Biztos abban, hogy az októberben véget ért választási kampány előtt és után is, minden a közéletben szerepet játszó társadalmi erő Kiskunhalas javát, előrehaladását, az itt élő polgárok, családok jobb életét szerette volna elérni és szeretné támogatni.
 
ujevi-koszonto-002
 
Fülöp Róbert szerint Kiskunhalas 2014-ben jelentős előrehaladást ért el, mindezt az előrelépést az itt élő emberek együttes munkája eredményezte, amelyben minden városvezető erő kivette a részét, de leginkább a kiskunhalasi emberek. – „A mindennapi életünk normális működésének érdekében a hivatal, a város intézményei, a közigazgatási, közszolgáltatási, fejlesztési, az oktatási, kulturális, az egészségügyi és a szociális kötelezettségei terén fegyelmezetten ténykedtek. Mindezt a város gazdag kulturális adottságai, hagyományai mentén végezték, színes programokkal telítve úgy, hogy azt hazai és külföldi vendégek is élvezhették.” – hangoztatta a polgármester.
 
 
A városvezető az elmúlt esztendőt értékelő beszédében kitért arra is, hogy óriási tehertől szabadult meg Kiskunhalas az év első felében, amikor több mint 4 milliárd forintnyi adósságállományt vett le a válláról egy kormányzati döntés. – Településünk költségvetése ezzel a segítséggel biztonságosan végrehajtható volt, stabil működést eredményezett.” – fogalmazott a politikus, aki arról is beszélt, hogy a város járási központ szerepét betöltve biztosította az infrastruktúrát a járási hivatalnak, amely hamarosan felújított, új otthonába költözhet. Kiemelte: vasútvonali csomópontunk, a Budapest – Belgrád vasútvonal hamarosan a megújuló szakaszával új adottságot kap, amely nemzetközi vonatkozású. Halast és környezetét érintő közútfejlesztések is kezdődtek és várhatóan folytatódnak a jövőben.

Fülöp Róbert szólt Kiskunhalas legnagyobb foglalkoztatójáról, a Semmelweis Kórház pályázati forrásokkal is erősödött fejlesztéseiről, ezzel a térség egészségügyi ellátását is magas színvonalon biztosította. Kiemelte, hogy a város rendészeti központként, a városi rendőrkapitányságon túl, a készenléti rendőrségnek is helyet biztosít, amely a déli határszakasz közelsége miatti migrációs feladatait példásan hajtotta végre. A polgármester méltatta a város kis és közepes vállalkozásait is, akik közül sokan tudták erősíteni pozíciójukat, fejleszteni ingatlan- és eszközparkjaikat az elmúlt évben.

ujevi-koszonto-010

A polgármester szólt az elmúlt év kulturális eseményeiről is, amelyek több alkalommal az országos híradásokba is bekerültek. Szerinte ebben nem kis szerepe volt a különböző civil kezdeményezéseknek is. Kiemelte a megújult városi filmszínházat, amely a városközpont felújítását követően még inkább a város, központi része lesz. Beszélt arról, hogy a Thorma János Múzeum értékes kiadványokkal, programokkal dolgozta fel a város múltját, és megállapodás született arról is, hogy 3 éven belül egy új, önálló múzeumépület létesül Kiskunhalason, amely a mintegy 400 millió forintot meghaladó értékű Bay gyűjteményt mutatja majd be.

Fülöp Róbert köszönetet mondott a Kiskunhalason működő történelmi egyházaknak is, amelyek felekezettől függetlenül, ökomenikus szellemben segítették a hívők és nem hívők lelki gondozását egyaránt. Külön köszöntötte a sport terén országos, nemzetközi eredményeket elért halasi sportolókat, akik bizonyították rátermettségüket. A diáksport eredmények is biztatóak a jövőre nézve, ezért szükségesnek nevezte, hogy a városi sportpályán a fejlesztések folytatódjanak.

A polgármester az új képviselő-testület munkájáról szólva elmondta, hogy felgyorsult és hatékonyabb lett, ha eltérő mértékben is, de együttműködőnek látja mind a 15 képviselő tevékenységét. Kormányzati segítséget kapott az önkormányzat, mintegy 120 millió forintot, átszervezték a központ parkolási rendjét, januártól lényegében ingyenessé vált, de a kórház, a vasútállomás és temetőknél lévő parkolási feltételeket is fejleszteni szándékozzák.

ujevi-koszonto-006

Hamarosan ingyenes wifi elérhetőség lesz a belvárosban, és komoly lépések történtek a strandfelújításhoz nélkülözhetetlen ingatlan tulajdonviszonyok rendezésére is. Jelenleg ugyan áldatlan állapotok látszanak a városközpontban, de közeledik a főtér és a városháza épületének megújulása is.

Fülöp Róbert polgármester beszéde végén ismét hangsúlyozta, hogy a közép- és hosszútávú terveiket a rendelkezésre álló erőikkel, eszközökkel meg tudják valósítani, ehhez Kiskunhalas Város Önkormányzata a hajtóereje lesz. A céljaik eléréséhez továbbra is a kiskunhalasi emberek támogatását kérte, valamint a térség országgyűlési képviselőjének cselekvő hozzáállását.

Szöveg-fotó: Pozsgai Ákos
Videó: Halas Televízió

{phocagallery view=category|categoryid=1485|limitstart=0|limitcount=0}