(►) Irány az ovi!
Közélet

(►) Irány az ovi!

Szeptembertől minden három éves gyereket várnak az óvodák, az új szabályok szerint kötelező a beíratásuk. Most azokat a kicsiket kell beíratni, akik augusztus 31-ig betöltötték a harmadik életévüket, 2009. szeptember 1. és 2012. augusztus 31. között születtek – kaptuk a tájékoztatás Molnár Nándortól a városháza osztályvezetőjétől. Az óvodák felvehetik azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti.

 

Halason, április 20-21-én reggel fél 8-tól délután 5 óráig várják az intézmények a szülőket. A jelentkezéshez különböző okmányokra lesz szükség. Be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát. A beiratkozásnál kérik a beíratandó gyermek TAJ kártyáját is.

Az óvodai kötelezettség alól lehet ugyan felmentést kérni, de ez esetben is jelentkezni kell valamelyik intézményben. Az óvodai kötelezettséget bölcsődében és családi napköziben is lehet teljesíteni, ám ezekről igazolást kell adni. A szabályok azokra a családokra és gyerekekre is vonatkoznak, akik kimentek külföldre. Az óvodáztatási kötelezettség elmulasztása államigazgatási eljárás keretén belül lefolytatott szabálysértési eljárást von maga után. A kötelező körzeti felvételt biztosító önkormányzati óvodák és azok körzetei megtekinthetők a www.kiskunhalas.hu internetes oldalon.

A szükséges tudnivalók az óvodáknál is ki lesznek téve, több óvoda pedig nyílt napot szervez, hogy minél több szülőhöz eljussanak a szükséges információk. A Napsugár Nyílt Napok március 31-én kezdődnek az Ady Endre utcai óvodában. A Magyar utcai oviban április 2-án, az Átlósban március 30-án, a Szilády Áron utcaiban pedig április elsején fogadják az érdeklődőket délelőtt 9-től délután 5 óráig – tudtuk meg Ácsné Fehér Klárától a Napsugár óvodák vezetőjétől.

Az óvodai felvételről az illetékes óvoda vezetője írásban értesíti a szülőket legkésőbb 2014. május 21-éig. Az óvodavezető felvétellel kapcsolatos döntése ellen a közléstől számított 15 napon belül eljárás indítható. Az eljárást megindító kérelmet Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez kell benyújtani. Az integráltan nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek felvétele és speciális ellátásuk valamennyi önkormányzati fenntartású óvodában biztosított Kizárólag magyar nyelven folyó cigány kisebbségi óvodai nevelést, ellátást is valamennyi önkormányzati óvoda biztosít.
Fehér Erika
{facebookpopup}