Közeledik a napfogyatkozás
Közélet

Közeledik a napfogyatkozás

Balogh István és fia, ifj. Balogh István már megkezdték az előkészületeket azért, hogy a március huszadikai napfogyatkozás minden fontos momentumát megmutassák az érdeklődőknek. Ebben a Halasi Média és Kultúra Kft. lesz a segítségükre.

 
 
 
 
Napfogyatkozáskor a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. A jelenség a Föld felszínén csak az árnyék területéről figyelhető meg. Amit 1999-ben sokszor megírtunk, ma is igaz: a Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál 400-szor kisebb, ám 400-szor közelebb is van.
 
Hazánkban 1999 augusztusában volt részünk teljes napfogyatkozásban, most március huszadikán délelőtt ismét eltűnik a Kárpát-medencében a Nap, ha nem is teljesen. Központi csillagunk felületének ezúttal bő harmadát nem fogja kitakarni a Hold. Ezt Kiskunhalason is meg lehet majd figyelni.
A helyi csillagdában, Balogh István és ifj. Balogh István már megkezdte az előkészületeket. Csakúgy, mint tizenhat esztendővel ezelőtt, most is igyekeznek minél többet megmutatni az égi jelenségből, a  Halasi Média és Kultúra Kft. technikai segítségével. Mint megtudtuk: a halasiak részéről máris óriási az érdeklődés a napfogyatkozás iránt.
Fotó: Szenczi Lajos
{facebookpopup}