Megemlékezések és Sajtódíj-átadás a nemzeti ünnepen
Közélet

Megemlékezések és Sajtódíj-átadás a nemzeti ünnepen

A hagyományokhoz híven az Országzászló emlékműnél kezdődtek az 1848-49-es szabadságharc és forradalomról szóló megemlékezések Kiskunhalason délelőtt 10 órakor a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti zászlót, majd az ünneplők átvonultak a városi filmszínházba, ahol Édes Árpád református lelkész mondott ünnepi beszédet. Az eseményen átadták a város sajtódíját is, amelyet Farkasné Wodring Zsuzsanna, rendőrségi sajtóreferens kapott meg az idén.

Ravasz László püspök és közíró szavait idézte, amikor a nemzeti ünnepen arról beszélt, hogy „Magyarnak születni feladat”, és találja meg magát a magyar.” Mindkét gondolat nemzeti önazonosságunkhoz kapcsolódik – mondta Édes Árpád.

édesárpád

A márciusi önmagunkra találás egyúttal az egymásra találás miatt is szép – hangsúlyozta a szónok, hozzátéve, ahogyan a különböző társadalmi csoportok, vallások és nemzetiségek egysége, kihirdetett egyenjogúsága máig ható lendítő erőt jelent a leszakadt társadalmi rétegek felemeléséért küzdők számára, úgy a határokon átívelő nemzeti egység megteremtésének etalonja mindig 1848 marad. Édes Árpád külön is kiemelte beszédében, hogy a mai napon megkülönböztetett szeretettel figyeljünk a háborús Ukrajnában élő kárpátaljai magyarságra, akiknek minden nemzetrésznél jobban szükségük van a lelki unió megerősítésére.  – Egymásra találás nélkül nincs soha önmagunkra találás. Becsüljük meg ezért március 15-ét, amikor minden fenntartás nélkül nyújthatunk egymásnak kezet politikai szimpátiától függetlenül – mondta a szónok.

sajtóközönség

Március 15-e nem csak a pesti forradalom kitörésének évfordulója, hanem a Szabad sajtó ünnepe is. Kiskunhalas önkormányzata háromévente adja át a város sajtódíját, amelyet idén Farkasné Wodring Zsuzsanna, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság sajtó szóvivőjének ítéltek oda.

zsuzsi

Farkasné Wodring Zsuzsanna rendőr őrnagy 1996-ban kezdett el dolgozni a halasi kapitányságon, korábban pedagógusként és könyvtárosként dolgozott. 1997-ben fejezte be a rendőrtiszti Főiskolát. 2001-től bűnmegelőzési előadó lett, nevéhez fűződik a D.A.D.A. kábítószer ellenes oktatói program kiskunhalasi meghonosítása. A bűnmegelőzési, ifjúságvédelmi és áldozatvédelmi feladatok mellett több mint tizenhárom éven át volt a kiskunhalasi rendőrkapitányság sajtóreferense és televíziós arca is. Szóvivőként a helyi, a megyei és országos sajtóorgánumokat és televíziókat tájékoztatta nap, mint nap, segítette az újságírók munkáját, szakértője volt rendőrségi műsoroknak és társszerkesztője bűnmegelőzéssel kapcsolatos cikkeknek különböző publikációknak. A kitüntetettnek Fülöp Róbert polgármester adta át a város Sajtódíját.

037

A városi ünnepségen ezt követően a Kiskunhalasi Református Központi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort, majd az ünnepség résztvevői átvonultak a Thorma János Múzeumba, ahol megkoszorúzták és virágokat helyeztek el a Talpra magyar! című monumentális méretű festménynél.

Az ünnepségen készített fotóinkat Facebook oldalunkon tekinthetik meg!

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos