Nézze a Halasmédián a napfogyatkozást!
Közélet

Nézze a Halasmédián a napfogyatkozást!

Kiskunhalason sehol sem kapható megfelelő védőszemüveg vagy fólia, amivel nézhető lenne a pénteki részleges napfogyatkozás. Így jó eséllyel csak azok gyönyörködhetnek veszélytelenül a ritka égi jelenségben, akik a Halasmédia internetes oldalán kísérik majd figyelemmel élő adásban a Kiskunhalasi Csillagvizsgáló Obszervatórium speciális távcsövein keresztül közvetített napfogyatkozást. Persze, akik még őrzik a tizenhat évvel ezelőtti teljes napfogyatkozásra vásárolt védőszemüveget, ők közvetlen is csodálhatják majd biztonsággal, ahogy eltűnik a napkorong hatvan százaléka az égbolton.


A szakemberek óva intenek attól, hogy napszemüveggel és házi megoldásokkal próbálkozzon bárki is. A halasi látszerészek és szaküzletek azonban nem készültek a március 20-ai részleges nagyfogyatkozásra, így csak azok láthatják megfelelően az égi csodát, akik megőrizték mostanáig a tizenhat évvel ezelőtti teljes napfogyatkozáskor használt védőszemüveget.


Hogy ne maradjon le senki a látványosságról, a Kiskunhalasi Csillagvizsgáló Obszervatórium és a Halas Televízió közösen készül a péntek délelőtti napfogyatkozásra, amely a www.halasmedia.hu oldalon élő egyenes adásban lesz online közvetítveközölte Szenczi Lajos a Halas Televízió műszaki vezetője. A szakember közlése szerint már javában zajlanak az előkészületek a pénteki élő adásra, jelenleg az internetszolgáltató építi ki a megfelelő internetes vonalat.

napfogyielozetes3

Balogh István és ifj. Balogh István csillagászok fényképezőgépre és kamerára rögzített speciális távcsövekkel készítenek majd fotókat és filmfelvételeket a Halas Televízió közreműködésével. A napfogyatkozás pillanatit megörökítő felvételeket a Halas Televízió később is bemutatja majd és várhatóan az országos tévécsatornák is átveszik.


Péntek délelőtt az egész ország területéről látható lesz, ahogy a napkorong 60 százaléka a Hold árnyékába kerül. Kiskunhalasról nézve március 20-án, 9:39 perckor kezdődik a fogyatkozás, a csúcsot 10:48-kor éri el. Ekkor a Napkorong 58,4 százaléka lesz takarásban, a napfény mennyisége érezhetően csökkenni fog. Az ország teljes területéről látható lesz majd.

akos-20150318napfogyielozetes2

A napfogyatkozás óvatlan megfigyelése nagyon veszélyes, a szakemberek ezért felhívják a figyelmet, hogy ne nézzünk a Napba se távcsővel, se szabad szemmel, se videokamera vagy fényképezőgép keresőjén keresztül, mindenképpen megfelelő szűrőre van szükség. Érdemes szem előtt tartani, hogy még a legnagyobb takarás pillanatában sem halványul jelentős mértékben a Nap fényének ereje. Éppen ezért nem érdemes fényképezőgéppel sem nézni, valamint a szelfikészítés sem javasolt.


Hazánkban utoljára 1999. augusztus 11-én volt napfogyatkozás, akkor a napkorong szinte teljesen eltűnt az égboltról.


Pozsgai Ákos

Fotó: Szenczi Lajos, Pozsgai Ákos