Napfogyatkozás (percről-percre)
Közélet

Napfogyatkozás (percről-percre)

Ahogy azt ígértük, a napfogyatkozás teljes ideje alatt folyamatosan tájékoztatjuk Önöket az aktuális eseményekről. Cikkünk nyomonköveti a halasi csillagvizsgálóban és a város egész területén folyó eseményeket. Tartson velünk a délelőtt folyamán, nézze, olvassa friss információinkat.

 
Online adás menüpontunkban folyamatosan láthatja élő képünket!
 
11:48 - Itt a vége
 
Az utolsó másodperceihez érkezett a 2015-ös napfogyatkozás. Köszönjük, hogy velünk tartottak. Ha fotóztak, videóztak, kérjük, küldjék el honlapunkra szánt felvételeiket az attila@halasmedia.hu címre!
 
vége
 
11:09 - Nagyban nézik
 
A Felsővárosi Általános Iskolában minden diák részese lehetett élő közvetítésünknek. A digitális táblákon többszáz tanuló szemlélhette meg, milyen is, amikor a Hold a Föld és a Nap közé kerül. (fotó: Lázár Zsolt)
 
felsővárosi
 
11:03 - A Tekó udvarán
 
A rákóczis diákok Gurály Attila, pedagógus vezetésével az oktatási intézmény udvarán egy speciális távcsővel nézhették meg azt, amit szabad szemmel soha nem láthatnának. (fotó: Csóti Gábor)
 
tekóudvar
 
10:41 - Mi az ott az égen?
 
Újabb érdeklődők csatlakoztak a Csillagda látogatóinak csapatához. A vendégek közül többen azt mondták, életre szóló élményekkel gazdagodtak ma délelőtt.
 
távcsőnézés
 
10:26 - Minden OK
 
A szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy Önök a lehető legjobb képet láthassák a napfogyatkozásról a weben. Több távcső segítségével tudjuk biztosítani a látványt.
 
nagytávcső 
10:16 - Látványos
 
Ifjabb Balogh István büszkén mutatja olvasóinknak az óriástávcsőre szerelt fényképezővel készített fotókat. Jól látszik, amint a Hold kitakarja a napkorong nagy részét.
 
baloghfotó
 
10:07 - Szelfiznek a tekósok
 
A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskolában folyamatosan követték élő közvetítésünket. Voltak, akik szelfivel örökítették meg a napfogyatkozás meghatározó pillanatait. (fotós: Csóti Gábor)
 
tekószelfi 
10:02 - Kukkolják az eget
 
Ez a fotó a Szent József Katolikus Általános iskolában készült. A diákok megfelelő védőszemüveggel nézték végig a csodát.
 
gyerekek
 
9:51 - Érkeznek a látogatók
 
Családok, diákcsoportok, nyugdíjasok és kisgyerekek is ellátogattak a csillagvizsgálóba, hogy saját szemükkel nézzék meg (természetesen távcsövek segítségével) a napfogyatkozást.

látogatók
 
9:39 - Megérkezett a Hold
 
Elkezdődött az égi csoda, innentől lesz igazán izgalmas a történet.
 
napfogyatkozás02
 
9:00 - Jöjjenek bátran!

Balogh István és fia nagy szeretettel várja az érdeklődő halasiakat és környékbelieket a Csillagdában (Kossuth u. 43.). Ha nem tudnak személyesen eljönni, nézzék online közvetítésünket!
 
IMGP1567

8:32 - Távcsövek élesítve

Ifj. Balogh István nagy munkálatokban van ezekben a percekben is. Minden távcsövet fel kell készíteni a nagy eseményre. Jelen állás szerint minden technikai eszköz készen áll arra, hogy megfigyelhessük (s rajtunk keresztül Önök is) ezt a nem mindennapi égi látványosságot.
 
távcsőbeállítás
 
8:15 - Megérkeztünk

Stábunk már a Kiskunhalasi Csillagda kupolájában van, elkezdődnek a közvetítés technikai munkálatai. Rövidesen indul a közvetítésünk.
 
stáb01
 
Szöveg: Szőri Attila
Fotó: Pozsgai Ákos, Szőri Attila