(►) Ilyen volt a napfogyatkozás Kiskunhalasról
Közélet

(►) Ilyen volt a napfogyatkozás Kiskunhalasról

Kiskunhalason is több ezren kísérték figyelemmel a ritka égi jelenséget, amit a Csillagászati Obszervatórium speciális távcsöveinek segítségével az interneten közvetített adáson keresztül is követni lehetett. Aki lemaradt a részleges napfogyatkozásról, megnézheti a Halas Tv esti Híradójában 19 órakor.


Kiskunhalason a jelenség kilenc perccel fél tíz után kezdődött, és pár perccel 12 óra előtt véget is ért. Balogh István csillagásztól megtudtuk, hogy Kiskunhalason 10.45-kor érte el a csúcspontját a különleges csillagászati jelenség.

 

A speciális távcsővel készített felvételeken látható a Nap légkörében zajló folyamatok, amelyek sima vizuális megfigyelésnél nem.

napfogyi 01

 Sokan emlékeznek még az 1999. augusztus 11-ei teljes napfogyatkozásra, most azonban csupán 60 százalékos volt a napkorong fedettsége, de így szabad szemmel is érzékelhető volt a fényességének csökkenése, a kristálytiszta égbolt ellenére az érzetünk volt, mintha a nap fátyolfelhőkön keresztül sütött volna.

 

napfogyi 02

 Városszerte több ezren kísérték figyelemmel az égi jelenséget, akik megőrizték a tizenhat évvel ezelőtti napfogyatkozásról a védőszemüvegűket, ők közvetlen is nézhették, ahogy a Hol egy jókora szeletet kitakart a Napból, a legtöbben azonban a Csillagászati Obszervatóriumból közvetített élőképet figyelték.

napfogyi 03

 Aki lemaradt a részleges napfogyatkozásról, megnézheti a Halas Tv esti Híradójában 19 órakor, a híradásokból az is kiderült majd, hogy az iskolákban miként figyelték a gyerekek az égi jelenséget. A Halasmédia Online képes összeállítását ITT tekintheti meg.


Fotó: Pozsgai Ákos