(►) Felháborodott lakók a vízkorlátozás miatt
Közélet

(►) Felháborodott lakók a vízkorlátozás miatt

Veszélybe kerülhet a több mint százezer ember ellátását biztosító Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató működése a felhalmozódott közel 200 millió forint vízdíjtartozás miatt. Ezért a cég Kiskunhalason több lépcsőházban is elzárta az ivóvizet és hasonló lépéseket tervez Kiskőrösön és Soltvadkerten is. Az érintett lakótömbökben élők körében hatalmas a felháborodás, jövő keddre egyeztető fórumot hívott össze a halasi városvezetés a helyzet megoldására.

 

Több halasi társasház bejárati ajtajára is kihelyezte a szolgáltató a vízkorlátozásról szóló tájékoztatót, az Esze Tamás lakótelepen egy lépcsőházban már el is zárták az ivóvizet, a lakók vödörben és edényekben hordják fel a vizet az emeletre. Hasonló tájékoztatók olvashatók a Bocskai, a Bem és a Kossuth utcán is, ahol ugyancsak hamarosan elzárja a szolgáltató az ivóvizet. A korlátozásban érintett lépcsőházak közelében tűzcsapokról biztosítja az ivóvízvételi lehetőséget a lakóknak a szolgáltató. A Bem utcai fodrászüzletben már több vödörnyi vizet készítettek be. Boros Szilvia üzletvezető attól fél, ha elzárják a vízszolgáltatást, az ÁNTSZ visszavonhatja a működési engedélyét, hiszen egy fodrászüzlet víz nélkül nem működhet – magyarázta a vállalkozó.

Serfőző József szintén az egyik Bem utcai lépcsőházban lakik, aki igazságtalannak tartja, hogy a tisztességesen fizetőket is bünteti a szolgáltató, aki szerinte azzal, hogy elzárja, a csapokat megszegi a lakástulajdonosokkal kötött szolgáltatási szerződést. Hasonlóképpen vélekedett a Halas Televízió Híradójának nyilatkozó Pszotné Unoka Mária közös képviselő is, aki szerint a vízszolgáltató a könnyebb utat választotta azzal, hogy egységesen elzárta az ivóvizet. Azzal vádolta a szolgáltató céget, hogy nem hajlandó együttműködni a lakóközösségekkel a probléma megoldásában, szerinte törvénytelenül zárta el az ivóvizet azoktól is, akik rendszeresen fizetnek.


Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezetője megérti a lakók felháborodását, de azt hangsúlyozta, hogy mostanra olyan mértékben felduzzadtak a vízdíjtartozások, hogy az már veszélyezteti a több mint százezer ember ivóvízellátását biztosító cég működését. – Közel kétszázmillió forint vízdíjjal tartoznak az adósok, akik a többszöri felszólítás ellenére sem mutattak hajlandóságot az elmaradás rendezésére – mutatott rá a szolgáltató vezetője. Az ügyvezető azt is kiemelte, hogy jogászokkal egyeztetik minden bevezetett intézkedésüket. A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. többször is felszólította a tartozókat, tulajdonosi értesítőket küldött ki, s a közös képviselőkel is egyeztettek. Miután ezek nem vezettek eredményre, úgy döntöttek, hogy korlátozzák a vízszolgáltatást – közölte az ügyvezető.

A szolgáltató közel negyven halasi lépcsőházban tervezi, hogy elzárja a vízszolgáltatást a felhalmozódott vízdíj-tartozások miatt, és hasonló intézkedéseket tervez Kiskőrösön és Soltvadkerten is. A halasi városvezetés máris egyeztető fórumot hívott össze jövő keddre a lakóközösségek és a szolgáltató cég bevonásával, hogy mielőbbi megoldást keressenek a kialakult helyzetre.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{facebookpopup}