A szovjet megszállás végét ünnpelték
Közélet

A szovjet megszállás végét ünnpelték

Ma 26 éve hagyták el Kiskunhalast a szovjet csapatok és kezdték meg a kivonulást egész Magyarország területéről. Tegnap délután a vasútállomás épületének falán tavaly elhelyezett emléktáblánál tartottak megemlékezést, ahol Farkas Dániel alpolgármester arról beszélt, hogy több mint negyedszázada még nem sokan hittek abban, hogy egyszer hazánk szabad lesz.


Huszonhat évvel ezelőtt egy világpolitikai hatalom máig ható bukásának látványos folyamata kezdődött meg Kiskunhalason. Az egész világ erre a dél-alföldi városkára szegezte a tekintetét, a világ legbefolyásosabb nemzetközi hírügynökségeinek, televízióinak tudósító csapatai érkeztek Kiskunhalasra, hogy beszámoljanak később a világpolitikát is megrengető eseményről.

1989. április 25-én kezdődött meg a szovjet csapatok kivonása hazánkból, és innen, Kiskunhalasról indultak el az első vasúti szerelvényekre felrakott tankok, egyéb harci járművek az akkori Szovjetunió felé. Ma már csak a vasútállomás falán elhelyezett emléktábla emlékeztet a történelmi pillanatra. Az emléktáblát tavaly, a negyedszázados évforduló alkalmából avatta fel a város, a Thorma János Múzeum és a Szent József Katolikus Általános Iskola összefogásának eredményeképpen Mester Sándor pedagógus ötlete és javaslata alapján.

Farkas Dániel, Kiskunhalas alpolgármestere a 26 éves évforduló alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen azt hangsúlyozta, hogy a múlt ismerete segíthet napjaink és közös jövőnk formálásában. – „Akkor talán senki sem gondolta, hogy egyszer szabadok leszünk. Ma élő városvezetőként messzemenőkig elkerül a szovjet csapatok itt tartózkodását történelmi romantikával átitatni. Sokkal fontosabbnak érzem ezt úgy értelmezni, hogy ez nekünk volt egy üzenet, hogy a kivonulás éppen Halason kezdődött, egy szimbólum, amely ma is hordoz használható üzeneteket.

Kitartóan kell hinni terveinkben, még ha néha el is nyomják azokat, az eltelt 26 évben számos dolog megváltozott. A rombolás, az erőszak bázisának helyszínén vállalkozás, szociális intézmények, lakótelep, azaz magyar emberek otthona áll. A múlt, már csak jeleiben van jelen. Akkor kevesen gondolták, hogy a szovjet tankok által felszántott, későbbi Széchenyi utcán aszfaltburkolat lesz, hogy a laktanya helyén vállalkozások virágoznak, hogy erő költözik a rabságot szimbolizáló területre. Mindez azt üzeni, hogy bízzunk magunkban és merjünk cselekedni, erre tette fel napjaink városvezetése is a hitét” – mondta a városvezető utalva a Kőrösi úti volt szovjet katonai bázisra.

A városi megemlékezésen a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai működtek közre, a városvezetők és a képviselő-testület tagjai mellett, Tóth Istvánné, Kiskunhalas volt országgyűlési képviselője, a város többi iskolájának tanárai és diákjai, valamint a szovjet csapatkivonást előkészítő, ma már nyugdíjas MÁV alkalmazottak közül is többen ott voltak az ünnepségen, amelynek végén a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emléktáblánál. Galériánk az eseményről itt található.

Pozsgai Ákos