A Tiszta Halasért-akció
Közélet

A Tiszta Halasért-akció

Csütörtökön járt le a határidő a TeSzedd országos szemétgyűjtő akcióhoz való csatlakozásra, Kiskunhalason a korábbiaknál is több helyszínen gyűjtik majd a szemetet az önkéntesek. A Halasmédia, az esemény fő médiatámogatója kiemelt tematikus híradásokban számol majd be a programról – közölte Nagy-Apáti Ivett, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 
„A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót immár ötödik alkalommal tartják meg hazánkban május 15-17 között. Országszerte 1500 helyen várják az önkénteseket a közterületek szeméttől való megtisztítására. Kiskunhalason több civil szervezet, így a Kiskunhalasi Ifjúsági Egyesület, a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesülete és a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület, valamint a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is csatlakozott a szemétgyűjtési akcióhoz.

Kiskunhalason, öt helyszínen várják azokat, akik tisztábbá kívánják tenni a környezetüket. Május 15-én, pénteken, a vásártéren és a Földvigyázók kertjében a Bibó-gimnázium mögött, május 16-án, szombaton a sóstói parkerdő területén, május 17-én, vasárnap a sportpálya környékén és a belvárosban gyülekeznek majd az önkéntesek a közterületek megtisztítására.

Tavaly is sokan részt vettek Kiskunhalason az akcióban, idén azonban minden korábbinál több önkéntest várnak a szervezők – mondta el Nagy Apáti Ivett. Országszerte is több százezer főre számítanak, akik részt vesznek a TeSzedd akcióban, amely ezzel Európa legnagyobb önkéntes hulladékgyűjtési programja lesz.

A szemétgyűjtéshez szükséges, megfelelő mennyiségű eszközt – zsákot, védőkesztyűt, kötözőt – valamint a TeSzedd! keretében összegyűjtött, és halomba rakott szemetes zsákokat minden egyes helyről a szervezőkkel kapcsolatban álló hulladékgazdálkodási közszolgáltató biztosítja, illetve szállítja el a szemetet. Az akció a háztartási jellegű hulladék eltávolítását célozza, vagyis az építési törmelék, illetve a veszélyes hulladék összeszedése nem az önkéntesek feladata!
A tapasztalatok szerint a legaktívabbak az iskolások. Ennek annál is inkább örülnek a szervezők, mert a program egyik legfőbb célja a gyermekek tudatformálása. Ugyanis ha gyermekkorban megszokják a környezet védelmét, felnőtté válásuk után is környezettudatos módon élnek majd.
Pozsgai Ákos