Ellenőrzik a házszámokat Halason
Közélet

Ellenőrzik a házszámokat Halason

Egész Halast bejárják, és megnézik, kint van-e a számozás az ingatlanoknál, így ne lepődjenek meg, ha e héttől az utcákat járó, a házszámokat jegyzetelő embereket látnak. A házszámok meglétét helyi rendelet írja elő, aminek betartását most átfogóan leellenőrzik – tudtuk meg Törőcsik Dávidtól, az Önkormányzati Rendészet vezetőjétől.

Akinek nincs házszáma, azt felszólítják a pótlásra, és megadnak egy határidőt a szám kihelyezésére, aki ennek nem tesz eleget, bírságra számíthat. A képviselő-testület nemrég fogadta el a Közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendeletet, ami lehetővé teszi a szankcionálást. Ha a felszólításokban megadott határidőkre nem kerülnek ki a házszámok, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Az eligazodással főként a külterületeken vannak gondok. Itt a házszám megegyezik a helyrajzi számmal és az ingatlanoknál jól látható helyen, az úthoz közel, a kapubejáróknál kell azt elhelyezni. Az építési telkeknél is ki kell tenni a számot. A városi ingatlanoknál arra az oldalra kell kerülni a házszámnak, ahol a bejárat van.

házszám 02

A házszámok megléte mindenkinek az érdeke – mondja a rendészeti vezető. A házszám akár életet is menthet, egy sürgős esetben sorsdöntő lehet, hogy a mentők vagy tűzoltók egyből megtalálják a címet.

Szöveg-fotó: Fehér Erika