(►) Az ápolókat ünnepelték
Közélet

(►) Az ápolókat ünnepelték

Az ápolókat köszöntötték a halasi kórházban is a Nemzetközi Ápolók Napja alkalmából. Átadták az Év ápolója címet, amelyet idén Kovács Tibornak ítélték oda. Az ünnepségre rányomta bélyegét az egy nappal korábbi budapesti békés, néma tüntetés, ahol több ezer ápoló és egészségügyi szakdolgozó vonult az utcára a bérek és a munkakörülmények javítása érdekében. Kiskunhalasról is mintegy félszáz ápoló vett részt a fővárosi demonstráción, ahol Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár mindenben egyetértett az egészségügyiek követelésével és ígértet tett arra, hogy a kormányzatban képviselni fogja az egészségügyi szakdolgozók álláspontját.

 

A megszokott protokolláris köszöntők helyett a korábbiaknál is őszintébb és személyesebb, az ápolókkal szolidáris ünnepi beszédek hangzottak el a kórházi ünnepségen, ahol elsőként Romhányi Zoltán főigazgató lépett a mikrofonhoz, hogy köszöntse az ápolókat.

– Az egészségügy helyzete katasztrofális, ezt tudjuk mindannyian. Nem egyszerű ma ápolónak lenni, nem egyszerű ma a magyar közkórházakban betegeket gyógyítani. És ti teszitek ezt úgy, hogy tisztában vagytok a nehézségekkel, naponta szembesültök, mint a betegágy mellett, mint pedig a járó beteg szakellátásban, a szakrendelő ajtajában a kiabáló elégedetlen, méltatlankodó betegekkel. Teszitek ezt mosolyogva, úgy, hogy próbáljátok elrejteni azokat a napi problémákat, a hó végi gondokat, amik óhatatlanul nehezítik a mindennapjaitokat – fogalmazott a főigazgató, aki szerint valódi kihívás ez a munka, amit sokan semmi pénzért sem csinálnának, épp ezért szerinte az ápolók büszkék lehetnek a hivatásukra.

Lengyel János orvos-igazgató arról beszélt, szívesen dolgozik egy olyan kórházban, ahol több szavazásnál is az ápolás messze megelőzte az orvos-szakmai tevékenységet az értékelésnél.

– Ennek a kórháznak egy olyan szakdolgozói és orvos kollektívája van, amelyben mindenki büszke lehet rá, hogy közé tartozik. És talán a nagy elvándorlási hullám, ami tapasztalható országszerte, éppen ezért nem érződik igazán a halasi kórházban, mint másutt, mert olyan kohéziós erő van és olyan elhivatott dolgozók vannak itt, akik ezt valóban hivatásuknak tartják – mondta köszöntőjében. Lengyel doktor szólt arról is, hogy megnyugvással fogadták a kórház dolgozói, azokat a híreket, amely szerint, mint Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, mint a kormányzó párt képviselői elmondták, hogy ismerik az ápolók helyzetét és igyekeznek tenni azért, hogy ez minél előbb megszűnjön és javítani tudjanak a körülményeken.

Fülöp Róbert polgármester csatlakozva a kórházigazgatók által elmondottakhoz azt hangsúlyozta, hogy a kórház egy kiemelkedően fontos területet lát el a város és a régió életében, az egészségügy nagyon fontos alappillére a mindennapi életünknek. A polgármester az egész város nevében köszönetét fejezte ki az ápolóknak, egészségügyi szakdolgozóknak és a kórház valamennyi dolgozójának az áldozatos munkájukért.

Balogh Zsuzsa, a halasi kórház nyugalmazott ápolója, a Magyar Nők Szövetsége képviseletében mondott köszöntőjében kiemelte, hogy az ápolás mára olyan nagyfokú presztisvesztést szenvedett, hogy egyedül nem, csak teljes körű szolidaritással lehet rendbe hozni.

– Nehéz szembenéznünk a sokszor közömbös egészségpolitkával, a csak rosszat meglátó emberekkel. A nővérektől, az ápolóktól elvárják a helyes viselkedési és szakmai minták betartását, aminek igyekeznek is eleget tenni, de eközben egyre nagyobb szakmai és egyéb teher hárul rájuk – mondta a szakember, aki a közelmúltban egy könyvet is írt a hazai egészségügy helyzetéről.

Hagyományosan most adták át az Év ápolója címet, amelyet a hagyományoktól eltérően nem egy ápolónő, hanem egy férfi kolléga, a halasi kórház SBO osztályának vezető diplomás ápolója, Kovács Tibor kapott. A Bródi Mária által tervezett kitűzőt és a hozzá járó oklevelet és jutalmat dr. Kellner M. Barnabásné ápolási igazgató nyújtotta át a kitüntetettnek. Kovács Tibor általános ápolói és több szakápolói és diplomás szakképesítéssel is rendelkezik. 1984-ben kezdett el dolgozni a halasi kórházban, majd egy külföldi kitérő után ismét a halasi kórházban folytatta szakmai pályafutását. Dolgozott az aneszteziológián és több más szakterületen is, jelenleg a Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolóinak munkáját irányítja.

Május 12. az Ápolók Nemzetközi Napja, annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott asszony 1820-tól 1910-ig élt. Emlékezetes pillanatok, fotókon, itt.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos