(►) Speciális tüdőszűrés
Közélet

(►) Speciális tüdőszűrés

Kívülről busz, belülről mozgó tüdőszűrő állomás. A megyét járva Halasra is ellátogatott a Magyar Máltai Szolgálat szervezésében a speciális tüdőszűrő állomás.

 

A busz a Vásártéren parkolt le, és már a rendelés kezdetekor sor kígyózott az előzetes adminisztrációnál. Főként a környéken élők keresték fel a vizsgálatot. A halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetője Rostás László is példát mutatott, ő is beállt a sorba. A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a közelmúltban munkába állt szociális segítőkön és utcabizalmikon keresztül is biztatta a szűrővizsgálaton való részvételre a városrész utcáinak lakóit.

Azért ebben a városrészben állították le buszt, hogy olyanok is megnézessék tüdejük állapotát, akik egyébként valószínűleg nem keresnék fel a kórházi szakrendelést, pedig a környék lakóinál nem ritka a tüdőbetegség. – Ha ezzel az akcióval már csak egy embernél is időben kiderül a baj, megérte – mondta Szűcs Csaba alpolgármester.
A tüdőszűrő busz egy-egy látogatás alkalmával körülbelül száz főt tud fogadni. A Máltai Szolgálat ezzel a megyei körúttal az egészséges életmódot próbálja népszerűsíteni. – A program nagy előnye, hogy mindenkit díjmentesen vizsgálnak, nem kell előre időpontot kérni, és úgy fogják megküldeni az eredményt. A tüdőszűrő buszon röntgenes szakemberek dolgoznak. Akinek további vizsgálat javasolt az eredmény megküldésekor értesítést kap erről– tudtuk meg Balogh Gábortól a Máltai Szolgálat helyi csoportjának vezetőjétől.

Fehér Erika

Fotó: Pozsgai Ákos