(►)Emlőszűrő Központ lett Halas
Közélet

(►)Emlőszűrő Központ lett Halas

Hosszú évek munkájának eredményeként a megyében harmadikként népegészségügyi emlőszűrést végző szűrőhellyé nyilvánították a halasi kórházat. Így májustól a térségben lakó hölgyeknek nem kell Kecskemétre, vagy Bajára utazni mammográfiára. Halason eddig orvosi beutalóval vizsgálták a nőket, de most már ide vannak irányítva a kétévente felajánlott népegészségügyi szűrésre is.


Az országban évente hétezer új mellrákos megbetegedést regisztrálnak és körülbelül kétezren halnak meg emiatt. A megyében körülbelül háromszáz nőnél fedik fel ezt a betegséget és mintegy százan belehalnak. - Az a baj, hogy sokan túl későn, nagyon elhanyagolt állapotban jelennek meg az orvosoknál – sorolja a szomorú statisztikát Lengyel János a Semmelweis kórház orvosigazgatója. Hozzáfűzte, hogy minél korábban kiderül a baj, annál jobbak a gyógyulási esélyek, ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

A 45 és 65 év közötti nők kétévente kapnak behívót az ingyenes vizsgálatra, így, hogy Halasi is Emlőszűrő Központ lett már nem kell mammográfiára Kecskemétre, vagy Bajára utazni. - A szűrővizsgálatokon akkor mondjuk, hogy jó az arány, ha legalább az érintettek 50 százaléka megjelenik, nálunk ez még olyan 30 százalék, de csak most kezdtünk, ezért bízunk benne, hogy egyre több hölgy jön majd – tudtuk meg Sebestyén Julianna főorvostól.
A vizsgálatra a behívókat már meg kapták a halasi 45 és 65 év közötti nők, azok, akik az elmúlt két évben nem voltak mammográfián. Azt kérik, aki érintett, de mégsem kapott értesítőt, vagy például megváltozott a lakcíme hívja, vagy keresse fel a rendelést. És az egyeztessen, akinek nem jó a levélben megküldött időpont. Időpont kérdésében nagyon rugalmas a rendelő – mondja a főorvos asszony. Időpont egyeztetés: 77/522-072 –es telefonszámon.

Sebestyén Julianna hozzáfűzte még, hogy a vizsgálat körülbelül 10 percet vesz igénybe. Az adatfelvételek után fizikális vizsgálatot végeznek, majd 4 darab felvételt készítenek a mellről. Ez kellemetlen lehet, és kis fájdalommal járhat, de megéri, mert megnyugtató, ha jó a lelet, ha pedig kiderül, hogy elváltozás van, akkor időben el lehet kezdeni a kezelést.

A halasi hölgyek után a térség lakóit is várják. Úgy vélik, célszerű lenne, ha a kisbuszokkal rendelkező települések, amikor úgy is jön be valamiért a járat a városba megpróbálnák beszállítani azokat a nőket, akik nem tudják megoldani az utazást.