Halason is áthaladt a Nemzeti Bormaraton
Közélet

Halason is áthaladt a Nemzeti Bormaraton

Kedd este kilenc óra körül érkezett meg Pusztamérgesről a Nemzeti Bormaraton a halasi főtérre, a mezőnyt a déli városkaputól vagy félszáz futó kísérte a városközpontig. A futóverseny május 23-án rajtolt a pincefalujáról is nevezetes Hajósról, hogy a résztvevők tizenegy nap alatt összesen 2573 kilométer hosszú futással kössék össze Magyarország huszonkét borvidékét és 103 települését.

 
Pusztamérgesre közel másfél órás késéssel érkezetek a futók Ásotthalom felöl, a mezőnyt kísérő rendőrautót korábban, a csongrádi szakaszon kisebb baleset érte, ezért volt a csúszás. A Pusztamérges-Balotaszállás-Kiskunhalas közötti mintegy 25 kilométeres távon ifj. Tabajdi József, Jeszenszky Péter és Török Zoltán futott, akiket a déli városkapunál Farkas Dániel alpolgármester és egy népes futócsapat várta, hogy az utolsó kilométereket együtt tegyék meg a futókkal a városközpontig.

Este kilenc óra tájban ért be a mezőny a főtérre, ahol lelkes pom-pom hölgyek és frissítő várták a futókat. A maraton egyik célja, hogy megdöntse a „Leghosszabb Maraton Váltó Világrekordját”, amelyre minden érintett város és település delegált versenyzőket. A programsorozat részeként Pusztamérgesen borversenyt is hirdettek, ahol több elismerést nyert Aradszki Lászlóné halasi önkormányzati képviselő és családja pusztamérgesi borpincészete.

A halasi főtéren már jócskán besötétedett, amikor id. Tabajdi József veteránfutó meghúzta a startpisztoly ravaszát és elindult a mezőny Nemzeti Bormaraton Hajósig tartó utolsó távjára. Összesen 130 település, közel 3800 futója tette meg váltófutásban a 2573 kilométer hosszú távot Magyarország 22 borvidéket jelképesen összekötve. További képek itt.
Pozsgai Ákos