Nemzeti összetartozás napja
Közélet

Nemzeti összetartozás napja

Az Orbán-kormány első döntéseinek egyike volt 2010-ben, hogy június negyedikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Csütörtökön országszerte megemlékezéseket szerveznek, Kiskunhalason 17 órakor kezdődik az ünnepség az országzászlónál.

 
A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
 
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.
 
A kiskunhalasi megemlékezés 17 órakor kezdődik az országzászlónál, emlékező beszédet mond Finta József általános érseki helynök. A műsorban közreműködnek a Bibó István Gimnázium diákjai és a Kiskunhalasi Lovasbandérium.