(►) Eddig megúszta a halasi szőlő
Közélet

(►) Eddig megúszta a halasi szőlő

A térségben taroltak a májusi viharok, de a halasi szőlőültetvényeket elkerülte a jég. Vadkert, Kecel és Kalocsa térsége már nem volt ilyen szerencsés. A májusi viharok milliárdos nagyságrendű jégkárt okoztak. Vannak ültetvények melyeket teljesen szétvert a jég.

A nagy májusi viharban Kőrösön beüzemelték a jégelhárító ágyúkat, így némileg tudtak enyhíteni a helyzeten. Halas térsége jégelhárítás szempontjából még ellátatlan terület. A halasi hegyközségnél úgy vélik, hasznos lenne a jégelhárítás megoldása, aminek előnyét nem csak a szőlőültetvények látnák, de a gyümölcsösöknek és a zöldségtermelőknek is nagyobb biztonságot nyújtana.

Egy hatékony jégvédelmi rendszer kiépítéséről szólalt fel a közelmúltba a parlamentben Font Sándor a mezőgazdasági bizottság elnöke. Azt a választ kapta, hogy keresik egy átfogó rendszer kialakításának módját.

 

A halasi ültetvényeken most a növényvédelemre kell nagy hangsúlyt helyezni. – A mostani napos, csapadékmentes napok erre lehetőséget adnak – mondja Szőke Sándor a halasi hegyközség elnöke, de arra is felhívja a figyelmet, hogy ideje a gyommentesítésnek is, amit vagy gyomirtással, vagy kapálással kell megoldani.

Szöveg-fotó: Fehér Erika