Nemzeti összetartozás napja
Közélet

Nemzeti összetartozás napja

Halason is megemlékeztek június 4-én a nemzeti összetartozás napjára. A trianoni békediktátumra négy éve emlékezünk. A halasi ünnepség 5 órakor kezdődött az Országzászló Emlékműnél, a Lovasbandérium tagjainak közreműködésével félig levonták a nemzeti lobogót.


Emlékező beszédet dr. Finta József érseki helynök mondott. Finta József gondolatait követően a Bibó István Gimnázium diákjai adtak műsort. Ebben felolvasták azt az üzenetet is, amit Ukrajnából, Péterfalváról küldtek. Ők eddig együtt ünnepeltek a halasiakkal, de most nem tudtak eljönni.

A levél szövege:
Drága barátaink, tisztelt halasi testvéreink!
Mély tisztelettel üdvözölünk titeket a nemzeti összetartozás jeles napján és köszönjük, hogy évről évre ti is úgy viszonyultok ehhez a naphoz, mint egy erőt adó forráshoz, melynek vize frissít és megerősít: felfrissíti a nagy magyar nemzet tudatát a fejekben, megerősíti a ragaszkodást ahhoz a magyarosan konok álomhoz, hogy lesz még, lennie kell Nagy Magyarországnak. Ezen a napon szépen helyére kerül a nemzeti öntudat, nagytakarítás alá kerülnek azok a kötelékek, melyek megtartották a magyart magyarnak bárkinek is a gyilkos ölelése fojtogatta, teret és hangot kap a magyar megmaradását biztosító dac. Ilyenkor mélyebbre hatol a Himnusz, csodálatosabb a nemzeti trikolor lobogása a szélben, erősebben szeretjük és tiszteljük egymást és felébred a tenni akarás egymásért.
Ezen a napon mi is erősebben érezzük a támaszt nyújtó kezeket, az aggódó lelkületet, a testvéri gondoskodást, melyekkel az anyaország fordul felénk, és mindez erőt adó tényező számunkra a megmaradáshoz, a kitartáshoz ebben a bizonytalanságban és kilátástalanságban, mellyel az Úr most megpróbál bennünket. De tudnotok kell, hogy köszönjük, azért mi jól vagyunk, mert Isten, a teremtett világ Ura a mi Urunk is, akit térdet hajtva kérünk, hogy tartsa és óvja meg a maroknyi magyarságot itt Kárpátalján is. Bízunk benne, sőt tudjuk, hogy Ő nem hagy cserben, megsegít, ahogy eddig is tette sok évtizeden át, Ő a mi erős várunk.
Kívánom minden kedves ismerősömnek, minden nagyra becsült halasi polgárnak, hogy legyen szép napja, amelyen ápolni engedi magában a legtisztább emberi érzéseket, a nemesítő indulatokat, amelyek megmaradnak a méltatás utáni időben is, hogy magyarságához méltó tiszta gyümölcsöt teremjen az élete.
Szerettünk volna együtt lenni veletek (de szép is lett volna!), csakhogy a körülmények mást parancsoltak és így szomorú, de őszinte szívvel biztosítunk titeket, hogy lélekben azért hozzátok társulunk úgy a fennkölt mint a vidámabb pillanataiban ennek a napnak.
A 106. Zsoltár 4-5 verseiben megfogalmazott fohásszal kívánunk nektek áldott ünneplést, békés, tiszta eget a fejetek fölé: „Emlékezzél reám Uram, népedhez való jóságodért. Jöjj el hozzám szabadításoddal, hadd láthassam választottaidhoz való jóvoltodat és örvendezhessek néped örömében, hogy dicsekedjem a Te örökségeddel”.
Ukrajna, 2015. június 2-án
Tisztelettel a Péterfalvai Református Líceum testvéri csapata.
A halasi megemlékezés virágok elhelyezésével zárult. Az Országzászlónál virágot, koszorút helyeztek el a városvezetők, az intézmények, politikai szervezetek, civil csoportok képviselői. A megemlékezés fotóit itt tekintheti meg.