Új fordulat migráns ügyben
Közélet

Új fordulat migráns ügyben

Megteltek a magyarországi befogadó táborok, e miatt újabbakat kell majd nyitni. Kovács Zoltán kormányszóvivő az m1 Híradójában bejelentette, hogy Kiskunhalason egy volt katonai laktanya épületében alakítanak ki új szálláshelyeket. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere érdeklődésünkre megerősítette a kormányszóvivő bejelentését. A városvezető sajtóközleményben tudatta, hogy a Szegedi úti volt Gábor Áron tüzérlaktanya területét átadta az állam a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vagyonkezelésébe.

 
A volt honvédségi laktanyát, ahol lapunk információi szerint korábban körülbelül félezer sorállományú katona volt, 2001. június 30-án zárták be. Azóta jelentős állagmegóvó felújítás nem volt a laktanya területén. Hétfő kora délután azonban motoros fűrésszel már nyírták a bokrokat. A fokozódó migrációs helyzet miatt most ismét fontos szerepet kaphat a laktanya, ahova várhatóan külföldi migránsokat helyeznek majd el.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy Kiskunhalason egy volt katonai laktanya épületében alakítanak ki új szálláshelyeket. Arra emlékezetett, hogy még tavaly 42 ezer menekültügyi kérelmet adtak be, addig idén, május végéig már 50 ezret. Így az évvégéig a kérelmek száma várhatóan meghaladja majd a 100 ezret. Ezen kívül komoly problémát okoz az is, hogy Ausztria a napokban bejelentette, hogy buszokkal szállítják majd vissza Magyarországra a hazánkból érkező menekülteket, amely tovább fokozza Magyarországra is a migrációs nyomást.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere hétfő kora délután kiadott sajtóközleményében az országos sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban közölte: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a volt Gábor Áron laktanya területét vagyonkezelésbe átvette az államtól, ahol jelenleg munkálatok folynak. Kiskunhalas Város és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal között folyamatos a kapcsolattartás. A beruházással kapcsolatban hamarosan bővebb tájékoztatás ad a városháza.

Közben törvényjavaslat kidolgozását tervezi a Fidesz az ország déli határainak a lezárására a menekültáradat miatt – erősítette meg a terveket Rogán Antal. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt erről. Azt mondta, azok a menekültek, akik egy biztonságos tranzit országból érkeznek Magyarországra, nem igényelhetnek politikai menedékjogot.
 
– Megismerve a konzultáció első eredményeit a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja abban gondolkodik, hogy törvényjavaslatot készít a déli államhatárnak, egyfajta törvényi eszközökkel történő lezárására. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy törvényt alkotnánk arról, hogy azok, akik egy biztonságos országból lépnek Magyarország területére, azok semmiféle képen nem igényelhetnének semmiféle politikai menedékjogot – fogalmazott a frakcióvezető.
Pozsgai Ákos