A Bibó napórája lett az ország legjobbja
Közélet

A Bibó napórája lett az ország legjobbja

Hosszú hónapokig tervezték, két héttel ezelőtt adták át a városnak, ma pedig kiderült, hogy a Bibó-gimnázium diákjai által megálmodott napóra projekt lett az ország legjobbja.

 
Az Energy Factory cég a megújuló energiák megfelelő felhasználását szeretné a lehető legjobban beépíteni a fiatalok tudatába. Ennek érdekében egy országos versenyt hívtak életre, melynek lényege az volt, hogy a diákoknak egy, a témába vágó projektet kellett kidolgozniuk, megvlósítaniuk.
 
Városunkból három iskola (Szilády, Felsővárosi, Bibó) jutott be a legjobbak közé, a döntőbe. A bibósok egy hatalmas napórát álmodtak meg, melynek nincs mutatója, az éppen arra járó halasiaknak kell beállniuk a „szerkezet" közepébe a pontos idő megvizsgálásához. Az ötletet tett követte, hosszas kivitelezési munkálatok után, két hete átadták az elkészült napórát.
 
Egy sajnálatos eset azonban beárnyékolta a városlakók örömét. Pár napja ismeretlenek megrongálták a Semmelweis téri nevezetességet, ám a vállalkozóknak köszönhetően hamar ismét eredeti szépségében tündökölhetett az alkotás.

A hivatalos eredményhirdetést nem sokkal ezelőtt rendezték meg Budapesten. A szakmai zsűri néhány perccel ezelőtt kihirdette a végeredményt. 2015-ben a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium pályázata volt a legötletesebb, legkreatívabb, így ők nyerték meg az országos versenyt.
 
Díjuk nem akármi, egy 300 fős iskola party-t rendezhetnek, aminek teljes költségét az Energy Factory biztosítja a fiatalok számára.
 
Szöveg: Szőri Attila