Bárki megcsodálhatta a fénylő minivárost
Közélet

Bárki megcsodálhatta a fénylő minivárost

A Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda sikerrel vett részt a „Nyitott szemmel 2. Fényjelzések - Korszerű technológiák műszaki és gondolati modellépítés során” című programban. Az intézmény a projekt megvalósítására 800.000 Ft támogatásban részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2013–2014. évi cselekvési programja alapján pályázatot hirdetett a matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben támogatására.  A  tehetséggondozó program kapcsolódik a „2015 Fény Nemzetközi Éve” kezdeményezéshez. A gyerekek közlekedést irányító berendezések szabályosan működő modelljét készítették el az elméleti megalapozás után.

szent01

A végeredményt egy rendhagyó bemutató keretében bárki megszemlélhette az iskola aulájában. Egymás után érkeztek az évfolyamok a különleges órára, ahol az alkotók maguk mutatták be, hogyan működik, miként épült fel, bővült, szépült a gigantikus terepasztal.

A forgalomirányító lámpák, vasúti lámpák, vasúti átkelők, a világítótorony és a vízpart mind-mind elvarázsolták a tárlat látogatóit. Az érdeklődők kérdéseiket is feltehették az alkotóknak.

szent02

Mint a prezentációban elhangzott, a megvalósításban tizennégy hatodikos, egy nyolcadikos és egy másodikos diák vett részt, pedagógusok és két támogató szakemberek irányításával. Az elméleti alapozás során a gyerekek a következő területekkel foglalkoztak:

· A környezet iránt érzett felelősség alakítása

· A Nap sugárzási energiájának átalakítása más energiaformákra

· Matematika és modell

· Közlekedés, közlekedésirányítás

· Elektromos modellek - Electriclab program

· Laborgyakorlat: fénytani ismeretek

· Programozás és algoritmusok készítése

· Robotprogramozás, mikrovezérlő programozása

Az általunk megkérdezett fiatalok elmondták, hogy nagyon élvezték a munka minden percét, és ha lesz lehetőség, máskor is belevágnak egy ilyen kalandba.

További fotók ITT tekinthetők meg!

Szöveg-fotó: Szőri Attila