Fiat 500X – ahogyan mi láttuk
Közélet

Fiat 500X – ahogyan mi láttuk

Itt egy klassz tipp, ha autót venne, Gondolja át, mielőtt útra kelne! Fontos a szín, a méret, az erő, De napjainkban csak egy gép a nyerő. Ne őrlődjön a választás miatt, Ha jó autó kell, segít a Fiat.

A tipikus sztereotípiák szerint mindkét nemnek megvannak a maga gyenge pontjai. „Brit tudósok kimutatták”, hogy míg a hölgyeket egy elegáns ruha, egy márkás sminkkészlet vagy egy divatos cipő csábít vásárlásra, addig az urak többségét a műszaki eszközök, sok-sok hideg sör, a dúskeblű, alulöltözött táncoslányok vagy éppen egy gyönyörű, minden luxussal felszerelt autó hozza lázba. El kell keserítenem azokat az olvasókat, akik az előző mondat minden eleméről részletes elemzést várnának, mostani írásomban egy autó…nem, nem, nem…inkább így, nagybetűvel AUTÓ szerepel. A Fiat 500X mindent tud, amit napjainkban egy gépjárműtől elvárhatunk.

A Halasmédia szerkesztőségének tagjai közel három héten keresztül tesztelhették az olasz autógyártó óriás legújabb zászlóshajóját, az 500X-et. Jómagam először egy televíziós reklámfilmben találkoztam az autóval. Igen…az a kék pirulás reklám volt az, ahol egy idős olasz úr szeretett volna kellemes perceket eltölteni egy igazi donnával, ehhez azonban szüksége volt a kék tablettára. Balszerencséjére a bogyó kiesett a kezéből, kipottyant az ablakon, és meg sem állt egy, a közelben éppen tankolásra készülő Fiat 500-as tanknyílásáig. A kis autó pillanatok alatt új erőre kapott a csodatablettától, megnőtt, tovább szépült, tehát az elképzelt történet szerint így született meg az 500X. Május közepén, a KB Autoteam Keceli úti szalonjában arról a pillanatról sajnos lemaradtam, amikor a kék pirulát beadják a nekünk szánt „kisfiatnak”, így már csak azt láthattam, amint egy erőtől duzzadó, minden szemet magára vonzó gyönyörűség gördült ki elénk tesztautó gyanánt. Ha valaki esetleg nem annyira jártas a gépjárművek világában, az sem tudta volna eltéveszteni a kocsi típusát, köszönhetően az oldalsó, gigaméretű 500X felfestéseknek.

Bátran mondhatom minden kollégám nevében, hogy az autó ilyen rövid idő alatt is nagyon a szívünkhöz nőtt. A kormánykerék, az elektronikusan állítható tükrök, a klíma, a beépített GPS, a napfénytető, az erős, mégis csendes 1.6-os motor, az autó színével megegyező festésű műszerfal mind-mind nagyban növeli a komfortérzetet. Íme, néhány vélemény az ideiglenes, Halasmédiás sofőröktől:

„Nagyban megkönnyíti a mindennapi használatot, hogy a slusszkulcsot konkrétan nem is kell kivennünk a zsebünkből. Ha nálunk van, az autó egyből érzékeli, s nyílnak az ajtók. A motor beindításához és leállításához mindössze egy gombot kell megnyomni. Nincs többé házastársi vita a miatt, mert az egyik fél fázik, míg a másiknak melege van. A kétzónás, külön szabályozható klímát mindenki maga állíthatja be igényei szerint. A beépített navigáció minden alkalommal pontosan elvisz a kijelölt célig, ezzel is levéve egy nagy terhet a sofőr válláról” – mondta el véleményét egyik kollégánk.

„Ha egy szóval kellene jellemeznem az 500X-et, azt mondanám, biztonságos, mivel az övek bekapcsolása nélkül az automata kézifék nem engedi elindulni a járművet. De ez még nem minden, egy csomó „hárombetűs” segíti a biztonságos vezetést: ABS, ASR, ESP, EBD, MSR... Ha a 120LE-t teljesen ki szeretné használni a vezető, akkor a háromállású vezetési mód választót SPORT üzemmódba kell kapcsolni. MEGÉRI :) A belső tér kellően tágas, pluszban ott a tetőablak is, így a családtagok utazás közben nappal a bárányfelhőkben, éjszaka pedig a csillagokban gyönyörködhetnek.” – foglalta össze tapasztalatait egy másik Halasmédiás munkatárs.

Az extra kényelmi szolgáltatásokat szinte lehetetlen felsorolni. A nagykijelzős GPS egyben médiaközpont is, a beépített USB csatlakozó pendriveról fogadja a fotókat, zenéket, de a Bluetooth kapcsolati lehetőséggel akár mindenféle „madzagok” nélkül, telefonunkról is hallgathatunk zenéket. Hosszabb utaknál nagy hasznát vehetjük még a tempomatnak is, megkönnyíti a sofőr dolgát a sebesség tartásánál.” – vélekedett az egyik ideiglenes sofőr.

Az új Fiat 500X egy remekül megálmodott, mérnöki precizitással összerakott crossover lett, ami akár hosszabb, családi nyaralásokra, akár városi autózgatásra tökéletes lehet. Kiskunhalason eddig összesen három ilyen autót láttam…ha rajtam múlna, már ma kigördülne a szalonból a negyedik is…és én ülnék a volánnál :)

Szöveg-fotó: Szőri Attila
(X)