Klímavédelemre biztat a köztársasági elnök
Közélet

Klímavédelemre biztat a köztársasági elnök

Áder János, hazánk köztársasági elnöke arra kéri Halas polgármesterét is, hogy csatlakozzon az Élő Bolygónk világméretű klímavédelmi kezdeményezéshez és aktívan képviselje az ügyet.

A világméretű klímavédelmi kezdeményezést Al Gore, a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök indította el, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is támogatja. Az Élő Bolygónk aláírásgyűjtő honlap elindításával (www.elobolygonk.hu) Magyarország elsőként csatlakozott ehhez a nemzetközi összefogáshoz.

A Sándor palotából érkezett levél szerint: a kezdeményezésre azért van szükség, mert ha nem teszünk semmit az emberi tevékenység okozta globális éghajlatváltozás ellen, akkor belátható időn belül nem fogunk ráismerni megszokott világunkra. A klímaváltozás negatív hatásait az özönvízszerű esőzések, az évről évre rekordokat döntő árvizek és a minden korábbinál súlyosabb aszályok formájában már ma is a bőrünkön érezzük.
Ez az akció nem pusztán természeti értékeink védelméről szól, hanem a saját életünk, javaink, biztonságunk és gyermekeink jövőjének megvédéséről, különös tekintettel arra, hogy a klímaváltozás hatása itt, a Kárpát-medencében súlyosabb következményekkel jár, mint Európa más térségeiben.

Idén decemberben, Párizsban tárgyalóasztalhoz ülnek a világ vezetői, hogy döntsenek a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok visszaszorításáról, a világ szén-dioxid-kibocsátásának mérsékléséről. Sem az emberiség, sem Európa, sem Magyarország nem engedheti meg, hogy a párizsi klímacsúcson ne szülessen érdemi döntés.

Korántsem érdekelt mindenki a sikerben – áll a levél folytatásában. Fontos, hogy amikor a világ döntéshozói tárgyalóasztalhoz ülnek, kellő erővel szóljon mindazoknak a hangja, akik olyannak szeretnék megőrizni világunkat, amilyet nyugodt szívvel hagyhatunk az utánunk jövőknek örökségül. A cél az, hogy a www.elobolygonk.hu segítségével Magyarország polgárai közül is minél többen emeljék fel a hangjukat klímánk védelme érdekében.

Hazánk államfőjeként és négygyermekes családapaként magam is ezért kezdeményeztem Magyarország részvételét ebben az együttműködésen, jó szándékon és felelősségen nyugvó nemzetközi akcióban – írta Áder János.
Sokak mellett a Fővárosi Közgyűlés és a Megyei Jogú Városok Szövetsége már csatlakozott a kezdeményezéshez. A térség lakói is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez a www.elobolygonk.hu internetes oldalt felkeresve.