(►) Polgármesteri szemle az előállító táborban
Közélet

(►) Polgármesteri szemle az előállító táborban

Kiskunhalason az egykori Gábor Áron laktanya területén épült meg a rendőrség új idegenrendészeti előállító tábora. Eközben az elmúlt hétvégén újabb háromezer határsértőt tartóztattak fel a szerb-magyar határon. Fülöp Róbert polgármester, Farkas Dániel alpolgármester és Patocskai Tamás jobbikos önkormányzati képviselő hétfő délelőtt soron kívül látogatták meg a kialakított halasi tábort, ahol egyelőre még nem tartózkodtak menekültek.

A Belügyminisztérium szerint a kiskunhalasi volt tüzérlaktanya területén felállított rendőrségi előállító táborra azért volt szükség, mert a röszkei és a szegedi előállítók már teljesen megteltek migránsokkal. A Belügyminisztérium múlt héten azzal kéréssel fordult a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy mintegy 1000 fő befogadására alkalmas sátrakkal segítse a kiskunhalasi előállító tábor felállítását.

A katonák múlt péntek éjjel építették fel az előállítására szolgáló tábort. Az ide érkező migránsok maximum 24 órát tartózkodnak majd ezen a helyen, a személyi azonosításuk, regisztrációjukat és elsődleges ellátásukat követően vagy menekültstátuszért folyamodnak a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, vagy idegenrendészeti őrizetbe kerülnek. Túlnyomó részt az utóbbit választják, ebben az esetben azonban valamelyik hazai befogadó állomásra irányítják őket tovább, az oda utazásukról azonban a menekülteknek maguknak kell gondoskodniuk.

tábor02

A város vezetője szerint a menekültügyből adódóan jelenleg nem szükséges semmilyen rendkívüli intézkedés a város területén, azt kértek a rendőrségtől, a mezőőrségől és a városi rendészettől, hogy folyamatosan járőrözzenek és figyeljék a migránsok által a városban használt gyalogos útvonalakat – hangzott el a táborbejárást követő polgármesteri sajtótájékoztatón. Legutóbb a múlt szombaton jelentek meg tömegesen migránsok a városközpontban a buszpályaudvaron és a vasútállomás környékén, menetrend szerinti járatokra vártak, hogy tovább indulhassanak a befogadó állomásokra.

Fülöp Róbert konstruktív együttműködésre kérte a politikai pártokat, hangsúlyozva, hogy ne csináljanak a menekültügyből politikai pártpropagandát. Tájékoztatása szerint a rendőrségi előállító tábor megtekintésére valamennyi képviselő-testület, frakcióvezetője meghívást kapott, a jobbikos Patocskai Tamáson kívül azonban az ellenzék nem vett részt a tábor bejárásán. A polgármester hangsúlyozta: Kiskunhalas földrajzi fekvéséből adódóan sem húzhatja ki magát a migrációt érintő ügyekből, ez azonban nem jelent újdonságot a város számára, hiszen az elmúlt negyven évben mindig is határrendészeti központ volt Kiskunhalas.

További fotók a helyszínről ITT!

Szöveg-fotó: Pozsgai Ákos