Jobbik-közlemény a menekültügyről
Közélet

Jobbik-közlemény a menekültügyről

Kiskunhalas sem kér a menekültekből. Többek között ezt írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében a Jobbik. A Farkas Gergely országgyűlési képviselő és Patocskai Tamás önkormányzati képviselő által jegyzett kommünikét teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

 
 
„A Jobbik megdöbbenve értesült a kiskunhalasi volt tüzérlaktanya területén felállított rendőrségi előállító tábor létrehozásáról, ahol az illegális határátlépők elsődleges ellátása, személyi azonosítása, regisztrációja fog zajlani. A legfeljebb 24 óráig tartó folyamat után valamelyik hazai befogadó állomásra irányítják a migránsokat, azonban az odautazást már egyénileg kell megoldaniuk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy napi több száz vagy ezer főnyi olyan személyt eresztenek szélnek a városban, akikről azt sem tudhatjuk bizonyosan, hogy kik ők és milyen szándékkal érkeztek hozzánk.
 
Felháborítónak tartjuk, hogy a kormány egyik napról a másikra, a helyi képviselő-testületet, a városvezetést és a lakosságot megkerülve döntött a mintegy ezer fő befogadására képes tábor felállításáról úgy, hogy még a város kormánypárti polgármestere is csak a sajtóból értesült a tervekről. A közbeszéd és a közösségi média is az olyan véleményektől hangos, miszerint a kiskunhalasiak nem akarnak több menekültet látni a városban, nem szeretnék, ha a múlt heti szegedi eseményekhez hasonló lázongások történnének városukban.
 
A Jobbik ezért felszólítja a Kormányt, hogy még mielőtt bármilyen incidens történne, gondoskodjon Kiskunhalason a rendőri készültség szintjének azonnali emeléséről, hiszen a lakosság szubjektív biztonságérzete jelentősen zuhant a heti szinten ide érkező sok ezer menekült híre hallatán.
 
Jelzésértékű a Jobbik következetessége szempontjából, hogy országos aláírásgyűjtésünkhöz csatlakozva kiskunhalasi szervezetünk tavasszal sok száz támogató aláírást gyűjtött annak érdekében, hogy a kormány kezelje határozottabban a hazánkat sújtó menekültáradatot, pedig akkor még szó sem volt a helyi tábor felállításáról.
 
Már ennek keretében is jeleztük, hogy a helyi szintű tüneti kezelés mellett országosan is nélkülözhetetlennek tartjuk a menekülttáborok zárttá tételét, illetve lakott területen kívülre helyezését, az önálló határőrség visszaállítását és a visszafordíthatóság intézménye jogi garanciájának megteremtését”.
 
Farkas Gergely országgyűlési képviselő és Patocskai Tamás, a Jobbik kiskunhalasi önkormányzati képviselője